Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 17 dec 2024 13:19 

Belg kookt feestmaal graag zelf


Belgen houden van lekker eten en koken graag hun potje zelf. Dat geldt ook voor de kerstdagen. 89% van de Belgen viert kerstavond met een gezellige maaltijd, 74% viert dit ’s middags op kerstdag en 66% ’s avonds op kerstdag. Deze maaltijden zijn meestal in gezins- en familieverband en er komen dan vooral zelfbereide maaltijden op tafel.

 

De Belg heeft in de aanloop naar de feesten meer dan ooit nood aan inspiratie en kooktips. Dat blijkt uit de bezoekcijfers van www.lekkervanbijons.be, die in die periode de lucht in schieten. 24 december is de drukste dag van het hele jaar voor het kookplatform.

Uit een online bevraging van iVox in opdracht van VLAM blijkt dat 22% van de Belgen Kerstmis viert op twee momenten en 55% op de drie momenten. Daarnaast viert 7% Kerstmis op geen van deze drie momenten en 11% op één van deze momenten. Liliane Driesen, woordvoerder VLAM: “Kerstmis wordt vaak in verschillende gezelschappen gevierd, vooral met gezins- en familieleden. Het is en blijft duidelijk vooral een familiegebeuren.” 89% van de Belgen viert Kerstmis op kerstavond, 74% viert het ’s middags op kerstdag en 66% ’s avonds op kerstdag.

De Belg staat meestal zelf aan zijn/haar fornuis voor de feestmaaltijd. 90% van de Belgen eet op minstens één van de 3 kerstmaaltijdmomenten een zelfbereide maaltijd, hetzij zelf bereid hetzij bereid door een familielid of vriend. Daarnaast gaat 26% op minstens één van de 3 kerstmaaltijdmomenten een maaltijd afhalen en 6% een maaltijd buitenshuis eten.

De voorbereidingen van de feestmaaltijd gebeuren al ruim op voorhand. “We zien vanaf begin december een opvallende stijging van de bezoekcijfers van ons kookplatform www.lekkervanbijons.be,” stelt Liliane Driesen, woordvoerder VLAM. “Vanaf 20 december gaat het nog spectaculairder de hoogte in om helemaal te pieken op 24 december. Het is de drukste dag van het jaar op ons kookplatform. Er is dan duidelijk nog heel wat inspiratie en keukenhulp gewenst om het feestmaal tot een goed einde te brengen.” Driesen verwacht dat in de hele maand december www.lekkervanbijons.be 1,4 miljoen keer bezocht zal zijn.

Vlees blijft een belangrijke component bij een kerstmaaltijd, blijkt uit het onderzoek van iVox. Bij 64% van diegenen die Kerstmis vieren en al een idee hebben van de menu staat er op minstens één van de drie kerstmaaltijdmomenten vlees op het menu, bij 34% vis, week- of schaaldieren en bij 6% valt de keuze op vegetarisch. Daarnaast komt bij 40% minstens één keer een assortiment aan vlees, vis en vegetarisch (bv. steengrill, gourmet, fondue) op tafel. Kalkoen en wild zijn de populairste vleessoorten. Een kwart gaat op minstens één kerstmaaltijd kalkoen eten en eveneens een kwart wild.

Die cijfers worden ook bevestigd door de bezoekcijfers van www.lekkervanbijons.be. De klassiekers zijn duidelijk het populairst. Driesen: “Denk maar aan varkenshaasje, varkensgebraad, rosbief en varkenswangetjes. Tips over hoe je witloof moet stoven, knolselderpuree of aardappelgratin moet maken zijn duidelijk ook erg in trek, evenals het artikel over hoe je een kaasschotel kan samenstellen. En vergeten we ook niet de warme hapjes en desserten. Ook die worden gulzig opgezocht.” Inspiratie voor je feestmenu’s waarin verse producten van bij ons centraal staan vind je gebundeld op de homepagina van www.lekkervanbijons.be

  •  
 


  Nieuwsflash
 
Verplaatsen van natuurgebiedenLees meer
 
 
Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt PASLees meer
 
 
Belg kookt feestmaal graag zelf Lees meer
 
 
Geen ‘dubbele afroming’ bij overname van nutriëntenemissierechten Lees meer
 
 
November 2024 op één na warmsteLees meer
 
 
Vernietiging van de vergunning van zalmkwekerij in OostendeLees meer
 
 
Vlaams Actieplan Duurzaam PesticidengebruikLees meer
 
 
Opnieuw meer stoppers dan starters in de landbouwLees meer
 
 
De implementatie van de Europese AI-verordening Lees meer
 
 
Nitraten: laagste aantal meetpunten in overschrijding ooitLees meer
 
 
Landbouwers rond 3M in Zwijndrecht kunnen opnieuw tegemoetkoming aanvragen voor PFAS-vervuiling Lees meer
 
 
Financiële ondersteuning voor vorming en advies rond duurzame bedrijfsvoeringLees meer
 
 
Voorstel van decreet MAP7Lees meer
 
 
Aanpassing regels pluimveekooien, thuisslachting en beschutting Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer
 
 
Brochure omgaan met droogte en hevige regenval Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor uw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Legislatuurverslag 2019 - 2024Lees meer
 
 
Bodempaspoort wint Agoria Digital Society Award in categorie duurzaamheid Lees meer
 
 
Varkensbedrijven - Warme sanering Lees meer
 
 
Beleidsnota RampenschadeLees meer
 
 
Aardappeltelers staan voor meerdere en nieuwe uitdagingenLees meer
 
 
Jubileumeditie Trefdag VarkensAcademie Lees meer
 
 
VLIF: opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategieLees meer
 
 
Nieuwe Gedragscode aardappelcontracten Lees meer