November 2024 was wereldwijd de op 1 na warmste novembermaand ooit gemeten, na november 2023. De gemiddelde oppervlaktetemperatuur bedroeg gemiddeld 14,1 graden Celsius. Dat is 1,62 graden Celsius warmer dan pre-industriële tijden. Daarmee was november 2024 de 16e maand in de laatste 17 maanden die de grens van 1,5 graden doorbreekt.
Het staat nu ook helemaal vast dat 2024 het warmste jaar ooit gemeten wordt, en het eerste dat structureel de grens van de 1,5 graden doorbreekt. De klimaatdienst Copernicus voorspelde dat vorige maand al, en de vaststellingen van november bevestigen dat nu.
Maar hoe erg is dat precies? "Die 1,5 graad Celsius is de grens die is vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs", legt Niels Souverijns uit, klimatoloog aan de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in De Ochtend.
Het klimaatakkoord van Parijs bepaalt dat de klimaatopwarming een eind ("well below", zoals in het akkoord staat) onder de 2 graden Celsius gehouden moet worden in vergelijking met pre-industriële tijden, en indien mogelijk beperkt moet worden tot 1,5 graden.
"Als we boven de 1,5 graden gaan, kunnen bepaalde delen van het klimaatsysteem ontwricht raken", vervolgt Souverijns. "Dit jaar was heel extreem overal ter wereld, ook bij ons. Dit was het natste jaar sinds het begin van de metingen, en ook in Spanje en Oost-Europa was er enorme neerslag."