Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 18 nov 2024 18:03 

Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur


De diepgronder is een mooie machine die je helpt verdichting te bestrijden. Maar je hebt meer dan enkel een diepgronder nodig om een goede bodemstructuur te krijgen. Daar moet je systematisch aan werken. Bij ploegen heb je een minder goede bodemstructuur. Door dan de diepgronder toe te passen, is het probleem jammer genoeg niet opgelost.

Bodemstructuur kan niet machinaal opgebouwd worden  
Waarom helpt diepgronden tegen verdichting? Niet enkel omdat de machine de bodem gaat oplichten met de tanden, maar ook omdat je er de oorspronkelijke structuur van de bodemlagen grotendeels ermee behoudt. Die wordt lichtjes verstoord, maar niet te erg. Nadat de machine gepasseerd is, vallen de laag weer mooi op elkaar: verdichting wordt opgebroken, en de structuur blijft grotendeels behouden. Dit laatste is enkel een voordeel als je ervoor niet gaat ploegen. Als je dat wel doet, gooi je de structuur die werd behouden door de diepgronder toch weer door elkaar. De bodem moet dan opnieuw beginnen met het opbouwen van structuur, capillariteit, bodemleven… De verdichting die je net oplichtte, zal na het ploegen dan ook makkelijker terugkeren. Om de voordelen van de diepgronder volledig te benutten, zorg je er best voor dat je zo veel mogelijk de oorspronkelijke structuur behoudt.  De bodem bouwt zelf die structuur op, en dat duurt even. Geef de bodem daar dus de tijd voor, en verstoor die opgebouwde structuur zo weinig mogelijk!

Voorkomen is beter dan genezen
We kunnen het vergelijken met de menselijke gezondheid: een medicijn geneest je, maar het maakt je niet gezonder op lange termijn.  Bij een slechte gezondheid of een zwak immuunsysteem, word je sneller ziek. Datzelfde geldt voor de bodem: bij een tekort aan structuur zal de bodem sneller verdichten. Verdichting is de ziekte van structuurtekort, en structuurtekort zien we sneller op geploegde bodems. De diepgronder is het medicijn dat op dat moment verlichting geeft, maar op lange termijn maakt het je bodem niet gezonder. Daarvoor moet je systematisch aan je structuur werken: bijvoorbeeld met NKG, of door minder diep te ploegen, enkel in goede omstandigheden de bodem te betreden (indien mogelijk) … Een medicijn is af en toe zeker nodig, ook gezonde bodems worden ziek, maar voorkomen is beter dan genezen. Onthoud: hoe dieper je de bodem losmaakt, hoe dieper hij terug kan verdichten.

Tips voor benutting van de diepgronder
De diepgronder heeft natuurlijk wel een positief effect op verdichting wanneer hij juist gebruikt wordt. Hieronder geven we algemene tips voor het gebruik van de diepgronder:
1.    Enkel als het nodig is
Een standaardbewerking van diepgronden raden we niet aan. Ga enkel diepgronden als je verdichting aantreft. Dat kan je opsporen met de prikstok. Zoals hierboven vermeld ga je ook best niet standaard diepgronden na het ploegen.
2.    In droge omstandigheden
Als het niet droog is, zal de diepgronder meer kwaad dan goed doen, zeker wanneer je hem combineert met de ploeg: dan zal de ploegzool gewoon uitbreiden. Diepgronden in natte omstandigheden zorgt voor versmering op diepere lagen.
3.    Zaai de volgteelt, of de groenbedekker, direct in na het diepgronden
De diepgronder zorgt voor vormen van breukvlakken. Als daarna direct een volgteelt of groenbedekker wordt gezaaid, zal het gewas de breukvlakken met haar wortels openhouden doorheen de winter of doorheen het seizoen.
4.    Niet te diep
Diepgrond op 2-3 cm onder de ploegzool, niet dieper.

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer