De wedstrijd
De nationale Horecawedstrijd van VLAM is even oud als Horeca Expo zelf en blijft een wedstrijd om reikhalzend naar uit te kijken. De wedstrijd is voorbehouden aan professionele chefs.
De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste Belgische restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. De gerechten staan op de menukaart van de deelnemers.
Vijf finalisten werden geselecteerd en zullen op 18 november live in de demonstratiekeukens van Horeca Expo naar de titel van Viskok van het Jaar 2025 dingen.
Dit zijn de laureaten/finalisten:
Pieter Puype - Barisdam Bistro in Werken (Kortemark)
Marco Santoni – Boury in Roeselare
An Nelissen – ’t Pure Genot in Dilsen-Stokkem
William McKinlay – On S‘en Fish in Namen
Thibo Luca – Bistro Marron in Zulte
De winnaars van de drie vorige edities:
Viskok 2024 Gilles Pauwels van traiteurszaak Vis Ateljee in Pittem
Viskok 2023 Baptiste Tieberghien van restaurant Lin’eau in Wielsbeke (Sint-Baafs-Vijve)
Viskok 2022 Piet Vande Casteele van Duchateau catering in Deinze-Grammene
Prijzen
Naast de befaamde titel Viskok van het Jaar 2025 krijgt de winnaar een mooi prijzenpakket: de Viskok van het Jaar-trofee van kunstenaar Marc Vanhecke, het diploma Winnaar - Viskok van het Jaar 2025, een cheque ter waarde van € 750 en een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Boury in Roeselare. Er worden ook vijf bonnen ter waarde van € 200 verloot om te gaan eten in het winnend restaurant.
De laureaten ontvangen elk: het diploma Laureaat - Viskok van het Jaar 2025 en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.
Praktisch
De wedstrijdfinale Viskok van het Jaar 2025 vindt plaats tijdens de vakbeurs Horeca Expo op Flanders Expo in Gent, meer bepaald in de demonstratiekeukens in hal 5.
De finalisten gaan aan het werk vanaf 14u. De degustatie door de vakjury start om 15.45 u. De proclamatie vindt plaats om 16.45 u. Aansluitend wordt een receptie aangeboden.