Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 22 okt 2024 17:40 

Honderden campings en duizenden vakantieverblijven liggen in jachtgebied


Tientallen campings en jeugdverblijven, honderden scholen en duizenden vakantieverblijven liggen op jachtterreinen in Vlaanderen. In de praktijk zal je geen jager in je tuin tegenkomen, maar veel eigenaars zijn zich er niet van bewust dat ook hun terrein jachtgebied is. Dat zegt Vogelbescherming Vlaanderen.

Een nieuw kaartensysteem van de Vlaamse overheid, Geopunt genaamd, brengt haarfijn in beeld welke gebieden in Vlaanderen geclassificeerd zijn als jachtterreinen. Vogelbescherming Vlaanderen analyseerde de data. Daaruit blijkt dat honderden vakantieverblijven en tuinen officieel jachtgebied zijn.

"Dit is verontrustend en roept de vraag op of dit nog langer aanvaardbaar is in een dichtbevolkt Vlaanderen", zegt Free Van Rompaey, woordvoerder van de natuurorganisatie.

Het gaat om maar liefst 1.941 vakantieverblijven. Daar blijft het niet bij: ook op het domein van 559 bed & breakfasts, 240 scholen, 109 jeugdverblijven en 95 campings of camperterreinen kan je in principe een jager met geweer in de hand tegen het lijf lopen.

Al zal het in de praktijk niet zo'n vaart lopen. "De kans om in je tuin een jager tegen te komen is klein. Er mag niet geschoten worden in de richting van huizen", zegt Van Rompaey.Sinds 2014 moeten jagers schriftelijke toestemming hebben van de eigenaars om een terrein te laten verklaren tot jachtgebied. Daarvoor volstond een mondelinge overeenkomst. "Maar eigenaars wisselen en worden niet op de hoogte gebracht, veel mensen weten dus niet dat hun tuin jachtgebied is."

Via Geopunt kan je makkelijk zelf je tuin schrappen als jachtgebied. "We willen burgers hier graag op attent maken. Om te mogen jagen met een geweer moet een gebied namelijk minstens 40 hectare groot zijn. Jagers durven wel eens een tuin inkleuren om hun gebied kunstmatig groter te maken", zegt Van Rompaey.

"Vogelbescherming Vlaanderen grijpt elk middel aan om de jachtsector in diskrediet te brengen", zegt Christophe Rutsaert, woordvoerder van de jagersvereniging Hubertus. "We zijn al jaren bezig met het digitaliseren van de jachtplannen en -kaarten, en hoewel dat tijd vergt, maken we voortdurend vooruitgang."

Rutsaert zegt dat de jachtsector samen met het Agentschap Natuur en Bos werkt aan gedetailleerde digitale weergaven van waar al dan niet met het geweer mag worden gejaagd. "Vogelbescherming Vlaanderen is bij die gesprekken niet betrokken. Ze vervallen daarom in technische discussies om de jacht in een slecht daglicht te stellen.

Wat betreft de bezorgdheden over jagen in woongebieden, stelt Rutsaert dat er niet gejaagd wordt in woonwijken, ook al zijn bepaalde gebieden ingekleurd. "We sensibiliseren onze achterban om jachtgebieden op een correcte manier in te kleuren. Hoewel jachtplannen historisch gegroeid zijn, wordt er nu, door de evolutie van technologie, meer en meer gedetailleerd gekeken naar waar wel en niet gejaagd wordt."

En hoewel het jachtrecht op basis van toestemming van de eigenaar wordt verleend, is het volgens Rutsaert door de privacywet niet altijd even gemakkelijk om op een officiële manier te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is van een stuk grond. "Hierdoor weet de jager soms niet van wie een grond is, zeker wanneer deze wordt doorverkocht zonder melding. De jachtsector zelf krijgt niet voldoende middelen om te achterhalen van wie een stuk grond is om daar te kunnen jagen."

 


  Nieuwsflash
 
Rampenfonds: hevige regenval zomer 2021 - schadedossier indienen 31/10/2021Lees meer
 
 
INTERPOM 2024 Energieboost voor een aardappelsector in versnelde transitie Lees meer
 
 
Geen kalenderlandbouw meer voor inzaai vanggewassenLees meer
 
 
Flankerend beleid ter uitvoering van de PASLees meer
 
 
Nieuwe sensor moet luchtkwaliteit aan de kust verbeteren Lees meer
 
 
Provincie West-Vlaanderen stimuleert PAS-klare oplossingen voor de stikstofproblematiek Lees meer
 
 
Advies Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek over de kritische depositiewaarden voor stikstofLees meer
 
 
Over de dalende groeicijfers van de biomarkt in 2023 Lees meer
 
 
Al 175 var­kens­be­drij­ven gin­gen in op Vlaam­se uitstapregeling Lees meer
 
 
Grensoverschrijdende samenwerking met betrekking tot de waterbeheersing in de WesthoekLees meer
 
 
Administratieve vereenvoudiging in de landbouwsector Lees meer
 
 
Slechts halve druivenopbrengst in 2024Lees meer
 
 
Invoering verlaging registratierechtenLees meer
 
 
Bosuitbreidingsdoelstelling en beperkingen in landbouwgebiedLees meer
 
 
Zes nieuwe rassen wintertarwe opgenomen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Nieuwe kans om houtkanten in Vlaanderen te versterken en uit te breiden ​ Lees meer
 
 
Découvrez les Chiffres clés 2024 : votre guide pour comprendre la Belgique en un coup d'œil Lees meer
 
 
Vlaamse Regering keurt besluit over flankerend beleid PAS goed Lees meer