Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 okt 2024 09:53 

Wie aansprakelijk bij modder op de weg


Wegen liggen er modderig en glad bij nu boeren beginnen oogsten: “Als je omnium hebt, komt verzekeraar sowieso tussen bij schade”

Landbouwers zijn weer volop aan het oogsten, een klus die door de vele regen ook kan leiden tot modder op de weg. In de Westhoek waarschuwde de brandweer al dat sommige wegen tussen de velden er gevaarlijk glad bijliggen na het werk van de boeren. Maar wie moet dat dan schoonmaken? En wie is er aansprakelijk als je door een modderspoor van de baan raakt en schade oploopt? “Het is een beetje afhankelijk van de context welke verzekeraar je kan aanspreken.”

Op het veld zijn landbouwers dezer dagen volop aan het werk, maar wanneer ze ‘s avonds vertrekken, ligt de weg vaak vol met modder. Want ook de boer moet met zijn tractor weer thuis geraken na een zware werkdag. De vele regen van de afgelopen maanden maakt het eigenlijk alleen maar erger. En zo’n modderspoor kan verraderlijk glad zijn voor het andere verkeer. De brandweerzones in de Westhoek kunnen ervan meespreken. Zij rukten de afgelopen dagen al verschillende keren uit om wegen weer schoon te maken en waarschuwden dan ook voor de moddersporen. Voorzichtigheid is immers de moeder van de porseleinkast.

Maar wat als je toch een ongeval krijgt op zo’n modderige weg? “Het is een beetje afhankelijk van de situatie, want er zijn natuurlijk verschillende scenario’s mogelijk”, zegt Barbara Van Speybroeck van Assuralia, de stem van de verzekeringssector in ons land. Afhankelijk van de context ontstaat er zo een kluwen van verzekeringen die kunnen tussenkomen: omniumverzekering, verplichte autoverzekering, burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering en zelfs de arbeidsongevallenverzekering.

“Stel dat je op weg bent naar het werk, dan valt een ongeval op een modderige weg onder de noemer van een arbeidsongeval. Dan is het de arbeidsongevallenverzekering die tussenkomt in geval van schade”, stelt Van Speybroeck. Wie niet op weg is van of naar het werk, moet dan weer naar de eigen verzekering kijken. “Als je auto omnium verzekerd is, dan komt die verzekeraar sowieso tussen, dat spreekt voor zich. Veroorzaak je schade aan het voertuig van iemand anders, dan is er je verplichte autoverzekering.”

Boer verantwoordelijk

Je bent in zo’n geval dus altijd gedekt door de verzekering, al hoeft het niet per se een van je eigen verzekeraars te zijn die in de buidel moet tasten. Want boeren zijn eigenlijk verplicht om zelf de weg zo snel mogelijk schoon te maken als ze modder vanop het veld meenemen. Je moet je dus steeds de vraag stellen of je de verzekeraar van de landbouwer zelf kan aanspreken. “Als je hem of haar kan identificeren, dan komt de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van de landbouwer tussen”, aldus Van Speybroeck.

In sommige regio’s pakken ze de problematiek echter op hun eigen manier aan. In het Oost-Vlaamse Geraardsbergen kwamen ze twee jaar geleden al met de campagne ‘Modder op de weg’. De landbouwers konden er voor 50 euro een verkeersbord kopen dat andere weggebruikers waarschuwt voor de smurrie. Schepen van Mobiliteit Fernand Van Trimpont (CD&V) stelde het initiatief destijds voor.

 


  Nieuwsflash
 
Wallonië beperkt gebruik van zuiveringsslib als meststof Lees meer
 
 
Solidariteitsfonds aardappelen: correctie van facturen 2024Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verslechterd door natte weersomstandigheden en uitbraak blauwtongvirus Lees meer
 
 
Commissies in Vlaams Parlement 2024-2029 Lees meer
 
 
Wie aansprakelijk bij modder op de wegLees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval zomer 2021 Lees meer
 
 
Vlaams Rampenfonds: uitbetaling diverse erkende rampen 2020-2023Lees meer
 
 
Découvrez les Chiffres clés 2024 : votre guide pour comprendre la Belgique en un coup d'œil Lees meer
 
 
Ontdek de Kerncijfers 2024: uw gids om België in één oogopslag te begrijpen Lees meer
 
 
Vlaamse Regering keurt besluit over flankerend beleid PAS goed Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer