Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 sep 2024 10:02 

Vlaamse Regering keurt besluit over flankerend beleid PAS goed


De Vlaamse Regering heeft op vrijdag 20 september 2024 een besluit over het flankerend beleid voor de programmatische aanpak stikstof (PAS) goedgekeurd. Het flankerend beleid ondersteunt landbouwbedrijven die via hun stikstofuitstoot een grote impact hebben op nabijgelegen, Europees te beschermen natuurgebieden.

 

foto @VLM, Juul Adriaens

Het besluit regelt het flankerend beleid voor de zogenaamde oranje bedrijven (impactscore hoger of gelijk aan 5%) en de bedrijven gelegen in en in de nabijheid van één van de vijf maatwerkgebieden en treedt in werking op 1 november 2024. Landbouwbedrijven die in aanmerking komen en die een veeteelttak willen stopzetten of willen omschakelen naar akkerbouw, kunnen vanaf dan een vergoeding aanvragen via het vergoedingenloket van de VLM. ​

Vergoedingen

​Bedrijven kunnen een vergoeding in het kader van de stopzetting van de veeteelttak of een vergoeding in het kader van de reconversie naar akkerbouw aanvragen. Ze kunnen daarbij ook een tegemoetkoming voor bedrijfsadvies vragen. Ook de kosten voor de sloop van bedrijfsgebouwen komen in aanmerking. Bedrijven kunnen naar aanleiding van de stopzetting van een veeteelttak of een reconversie, onroerende goederen (gronden en gebouwen) ook vrijwillig te koop aanbieden aan de grondenbank.
​Aanvragen vergoeding

Vanaf 1 november kan een oranje bedrijf of een bedrijf dat gelegen is in en in de nabijheid van een maatwerkgebied (Turnhouts Vennengebied, Kalmthoutse heide, de Maten, de Mechelse Heide en de Voerstreek), een aanvraag voor een vergoeding indienen via het vergoedingenloket dat de VLM ter beschikking stelt. Een bedrijf kan weten dat het oranje is door een berekening te doen via de online impactscoretool. Voor oranje bedrijven wordt gewerkt met een éénmalige oproep. De aanvraag van een oranje bedrijf moet uiterlijk op 15 januari 2025 worden ingediend. Voor het indienen van een aanvraag van een bedrijf dat gelegen is in en in de nabijheid van een maatwerkgebied is geen uiterlijke datum bepaald. Die bedrijven kunnen ook na 15 januari 2025 nog een aanvraag indienen.

De landcommissie zal de aanvraag behandelen. De VLM werkt momenteel aan een infobrochure voor landbouwbedrijven en consulenten en zal die in oktober ter beschikking stellen op de website www.vlm.be.

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer