Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 28 aug 2024 16:49 

Al meer dan 1.000 uitbraken van blauwtongvirus in België


Het blauwtongvirus is op 1.192 plaatsen in België vastgesteld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het virus rukt nu ook op bij dieren zoals alpaca’s.

België was lange tijd blauwtongvrij, maar in oktober 2023 werd opnieuw een uitbraak vastgesteld in een klein schapenbedrijf in Merksplas. Nadien werd het virus vastgesteld in de provincies Antwerpen, Luik en Limburg. Daar zijn nu respectievelijk 200, 171 en 156 uitbraken. Maar ook in Oost-Vlaanderen gaat het plots snel, met 191 haarden. In Vlaams-Brabant zijn er 137 uitbraken en in West-Vlaanderen 55. Over de taalgrens is sprake van 103 haarden in Namen, 77 in Henegouwen, 67 in Luxemburg en 34 in Waals-Brabant.

Er zijn 579 haarden bij schapen, 601 bij runderen, zeven bij geiten en vijf bij alpaca’s. Dat het virus nu ook opduikt bij het populaire gezelschapsdier is opvallend. Ons land telt volgens de Benelux-vereniging voor alpacahouders namelijk slechts ongeveer 1.500 alpaca’s, terwijl er volgens Statbel meer dan 120.000 schapen zijn.

Blauwtong is een virale aandoening die wordt overgedragen via knijten of zeer kleine muggen. Ze komt voornamelijk voor bij schapen en runderen. Vooral schapen kunnen er erg ziek van worden of aan sterven. Alle herkauwers zijn vatbaar voor het blauwtongvirus. Het FAVV raadt sterk aan om dieren te vaccineren. Blauwtong is niet gevaarlijk voor de mens.

Het FAVV verwacht dat het aantal uitbraken nog tot eind september of zelfs begin oktober zal stijgen. “Van de late herfst tot vroege lente, wanneer de temperaturen lager zijn dan 10 graden Celsius en de vector (de drager van de besmetting, in dit geval de knijt, red.) niet actief is, worden normaal geen nieuwe gevallen vastgesteld”, klinkt het.

Meer werk voor Rendac
Rendac, het bedrijf dat in opdracht van de overheid kadavers ruimt en verwerkt, meldt dat het wekelijks sinds de uitbraak van het blauwtongvirus sinds midden juli zo’n 5.000 schapen en 2.500 runderen ophaalt. Naar schatting zijn er al 11.000 schapen en 6.000 runderen gestorven aan de ziekte.

Normaal haalt Rendac iets meer dan 1.000 kadavers van schapen en zo’n 2.500 kadavers van runderen per week op over heel België. Het bedrijf schat dat het sinds de blauwtonguitbraak al 11.000 schapen en 6.000 runderen meer ophaalde dan in een normale situatie. Vermoedelijk zijn die dieren gestorven aan blauwtong, maar Rendac stelt dat niet zelf vast.

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Lunchwebinar op 10 september over de wijzigingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)Lees meer
 
 
Overstromingen najaar 2023: start herstel winterdijk Blankaartbekken Lees meer
 
 
Opbrengsten van Fontane: uiteenlopende rapporten Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer
 
 
Tussenvanggewassen Lees meer
 
 
De oproep Landbouw (LA)-trajecten 2024-2025 staat open Lees meer