Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 04 jul 2024 09:04 

Nog nooit zoveel onzekerheid voor de aardappelteelt


In een aantal belangrijke productiegebieden van de EU-4 (België, Nederland, Duitsland, Frankrijk) is er grote bezorgdheid over de zeer late plantomstandigheden en de opkomstproblemen. De uitkomst van het komende seizoen zal zoals altijd afhangen van de (stijgende) verwerkingscapaciteit in Europa en de verhouding van vraag tot aanbod.

Gezien de huidige omstandigheden, de onzekerheid over de eindproductie én de markttrends (concurrentie en verbruik), garandeert dit geenszins een duurzame toekomst voor de sector. Er blijven echter nog veel vragen onbeantwoord.

Plantseizoen en problemen op het veld

In de hele NEPG-zone zal het aardappelareaal in 2024 vermoedelijk toenemen. Er zijn nog maar weinig officiële cijfers beschikbaar, maar de stijging zou in de NEPG-zone 4 tot 6 % kunnen bedragen. 

De plantwerkzaamheden verliepen over een periode van 8 tot 10 weken. De allerlaatste plantingen waren vorige week nog aan de gang! Momenteel bevinden de percelen zich ergens in een fase tussen net geplant en volledige in bloei met knollen zo groot als ganzeneieren!

Er zijn redelijk wat opkomstproblemen, variërend van een paar procent ontbrekende planten tot meer dan 80 % die niet opkomt voornamelijk door rotting. Vooral in België en Nederland zijn er veel meldingen van slechte opkomst. Het gebruik van gesneden pootgoed, laat planten, veelvuldig afkiemen, moeilijke plantomstandigheden en de zware regenval hebben grote gevolgen voor het plant- en groeiseizoen van de aardappelen. 

Vooral in de Benelux en in delen van Duitsland (Beieren...) is er regionaal sprake van percelen die verloren zijn door zware regenval en overstromingen. 

Over de te verwachten productie en kwaliteit van oogst 2024 zijn er meer vragen dan antwoorden. Zullen de laat geplante percelen nog een degelijke grofte en opbrengst realiseren? Zullen al die uitgeplante rassen, voldoende onderwatergewicht halen? Zullen ze frietgeschikt zijn?  

De pootgoedtekorten zullen na dit jaar niet opgelost zijn! Hoewel de pootgoedproductie in Frankrijk toeneemt, zou het areaal in Nederland stabiel blijven. Bovendien zijn honderden hectaren pootgoedteelt in Nederland zwaar beschadigd door overstromingen en mogelijks zelfs definitief afgeschreven. Er is nog geen volledig zicht op de knolzetting en het aantal knollen per struik. 

Vraag van verwerking en verkoop 

De vraag vanwege de verwerking in de EU-4 en de verwerkingscapaciteit (met name in Frankrijk) zijn in stijgende lijn. Anderzijds is de verkoop van diepvriesfrieten en andere verwerkte producten de laatste tijd gestabiliseerd of gedaald. 

Er is immers meer concurrentie op de markt, niet alleen met de Noord-Amerikanen, maar ook vaker met landen als China, India, Turkije of Argentinië. Telers moeten zich bewust zijn van deze ontwikkelingen bij het plannen van toekomstige uitbreidingen of investeringen.

Huidige en toekomstige risico's en onzekerheden

De risico's voor aardappeltelers zijn nog nooit zo groot geweest. De groeiende problemen door klimaatverandering en de hoge plaagdruk van dit seizoen maken de aardappelteelt nóg risicovoller. Vooral in combinatie met resistentie van sommige nieuwe Phytophthora-stammen, de verminderde beschikbaarheid van fungiciden en het huidige gamma van gevoelige friet- en chipsrassen die gevoelig zijn voor plaag en veel bespuitingen nodig hebben. Telers moeten produceren wat ze redelijk en duurzaam aankunnen, rekening houdend met toenemende verstorende weerpatronen en de beschikbaarheid van water.

 


  Nieuwsflash
 
10e maand na elkaar veel regenLees meer
 
 
Aanhoudende en hevige regenval: HAK waarschuwt voor schaarsteLees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
VLM roept landbouwers op om tijdig beheerovereenkomsten aan te vragen Lees meer
 
 
Duijndam Machines maakt tweedehands machines populair Lees meer
 
 
Sprinkhanen, krekels en zijderupsen: Singapore erkent 16 insectensoorten als voedsel Lees meer
 
 
Agrometeorologisch bericht Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
Uitgebreide procedure Raad voor Vergunningsbetwistingen: wijzigingsbesluit Lees meer
 
 
Beregenen met oppervlaktewater? Vergeet het onttrekkingsticket niet! Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Nieuwe functionaliteiten in de LV-AgriLens app Lees meer
 
 
Fors minder wintertarwe door de natte weersomstandighedenLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer