Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 mei 2024 18:04 

Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaat


Het Amerikaanse voedingsconcern PepsiCo investeert 200 miljoen euro in zijn vestiging in het West-Vlaamse Veurne, waar de chips van Lay’s, Doritos en Cheetos worden gemaakt. Bedoeling is om de productie stevig te verhogen, naar liefst 2,8 miljoen zakken chips per dag. Hoe willen ze dat klaarspelen? En telen we daar wel genoeg aardappelen voor? “Van de 4.000 aardappelsoorten ter wereld zijn er maar een tiental goed genoeg om Lay’s-chips van te maken.”

In Veurne wordt exact 50 jaar chips gemaakt en sinds de overname door PepsiCo in 1998 rollen de merken Lay’s, Doritos en Cheetos er van de band. Op jaarbasis gaat het om 83.000 ton chips, dat zijn meer dan 2 miljoen geproduceerde zakken per dag. Veurne behoort daarmee tot de grootste PepsiCo-productielocaties voor chips en snacks in Europa. PepsiCo wil de productie in de fabriek nu verhogen naar 115.000 ton per jaar, 38% meer dan vandaag. Omgerekend maakt dat tot 2,8 miljoen zakken chips per dag, of zo’n 32 per seconde.

”We gaan een bestaande productielijn vervangen door één met een hogere capaciteit”, zegt Ben Philips, die verantwoordelijk is voor de logistiek en productie in België. “Meer chips wil zeggen dat er meer opslagruimte nodig is. Begin dit jaar zijn we gestart met de bouw van een magazijn van 14 meter hoog, waarin plaats is voor 9 miljoen zakken chips. In de loop van volgend jaar moet het magazijn klaar zijn.”

Dat PepsiCo fors investeert in haar fabriek in West-Vlaanderen is geen toeval, gezien de strategische ligging in België, tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Hier wordt chips voor veertien landen geproduceerd, al is 90% bestemd voor de Belgische, Nederlandse en Franse markt. Momenteel werken 650 mensen in de fabriek in Veurne. Van de huidige medewerkers is 70% Belg, de overige 30% komt uit Frankrijk. Voor de uitbreiding zijn 150 extra werkkrachten nodig.

“De nieuwe jobs zullen een combinatie zijn van zowel arbeiders als bedienden”, zegt woordvoerder Japo Ouwerkerk. “De tijd dat mensen de aardappels handmatig stonden te schillen, ligt ver achter ons. In Veurne gebeurt de productie van chips en snacks grotendeels volautomatisch. Deze processen worden uiteraard structureel gemonitord en de machines worden goed onderhouden. Daarvoor hebben we operatoren nodig. We zoeken operatoren voor de productie- en verpakkingslijnen, techniekers, teamleaders en logistieke medewerkers. De meeste jobs bevatten een technische component. Intern organiseren we de nodige opleiding en begeleiding. Nieuwe medewerkers hoeven dus zeker niet per se een technische scholing te hebben gehad.”
De productie gebeurt zo goed als volautomatisch.

Om meer chips te produceren, zijn ook meer aardappelen nodig. “Vandaag verwerken we zo’n 120.000 ton aardappelen per jaar. Voor 1 kilo chips hebben we 3 kilo aardappelen nodig”, zegt Ouwerkerk. “Een groot deel van de aardappelen komt uit de onmiddellijke regio of vanuit heel België. De rest komt uit Frankrijk, Nederland en Duitsland.”

Ouwerkerk benadrukt dat niet elke aardappel geschikt is om chips van te maken. “Van de 4.000 aardappelsoorten ter wereld zijn er maar een tiental goed genoeg om Lay’s-chips van te maken. We hebben drie rassen waarop Lay’s de volledige exclusiviteit heeft. Het zijn aardappelen met een hoge ziekteresistentie, een gelijkmatige ronde vorm en een hoog drogestofgehalte.”

“Een enorme uitdaging zijn de klimatologische omstandigheden die de aardappelteelt bemoeilijken en de kans op misoogsten vergroot”, zegt Ouwerkerk. “Vroeger had je om de tien jaar een abnormaal slecht jaar. De laatste jaren hebben we voortdurend abnormale jaren. De regen tijdens de oogst van dit seizoen leidde tot bijzonder moeilijke rooiomstandigheden, waardoor een aanzienlijk deel van de aardappelen in België niet gerooid geraakt is. Ook nu wordt het planten voor het nieuwe seizoen uitgesteld door de regenval. Voor de groei van Lay’s in België hebben wij nochtans nóg meer aardappelen nodig.”

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer