Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 mei 2024 11:55 

Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water


Recent onderzoek onder leiding van professor Andreja Rajkovic (UGent, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen) heeft aangetoond dat basilicumplanten, die wereldwijd veel gebruikt worden in keukens, schadelijke toxinen kunnen ophopen als ze geïrrigeerd worden met vervuild (oppervlakte)water. “Een wereldwijd probleem dat vooral voorkomt bij grootschalige plantages die oppervlaktewater gebruiken voor irrigatie. Een probleem dat met de opwarming van de aarde niet zal verbeteren, integendeel”, stelt Professor Andreja Rajkovic.

Deze bevinding roept significante gezondheidszorgen op, aangezien deze planten in staat zijn om het hepatotoxische metaboliet microcystine-LR (MC-LR) te absorberen en tot op zekere hoogte te zuiveren. Microcystine-LR staat bekend om zijn aanwezigheid in waterlichamen die getroffen zijn door cyanobacteriële bloeien en is geclassificeerd als toxisch en potentieel kankerverwekkend voor mensen en dieren. Niet onbelangrijk als je begrijpt dat basilicum wereldwijd wordt geproduceerd en geconsumeerd.

Voedselveiligheid

Professor Andreja Rajkovic: Onze bevindingen zijn cruciaal voor voedselveiligheidsautoriteiten en het publiek omdat ze de noodzaak van strikte controles op de kwaliteit van landbouwwater onderstrepen om tegen deze risico's te beschermen. Maar wat betreft voedselveiligheid en volksgezondheid is er een oplossing en die is relatief eenvoudig. Gecontamineerd oppervlaktewater valt makkelijk te herkennen dankzij een groene algenlaag. Dit mag dus absoluut niet gebruik worden.”

Deze studie verhoogt niet alleen de bewustwording over de risico's van microcystine-LR in de voedselvoorziening maar roept ook op tot een herbeoordeling van de praktijken voor waterbronbeheer in de landbouw. Zeker naarmate het wereldwijde klimaat blijft veranderen, wordt verwacht dat de frequentie en intensiteit van cyanobacteriële bloeien zullen toenemen, waardoor het noodzakelijk is om robuuste voedselveiligheidsprotocollen vast te stellen die deze groeiende bedreiging aanpakken.

Belangrijkste Bevindingen bij het onderzoek:

  1. Basilicumplanten die in hydrocultuursystemen worden gekweekt, kunnen microcystine-LR accumuleren op een concentratie-afhankelijke manier.
  2. Er werd een significante zuivering van deze toxinen waargenomen in de wortels nadat de planten naar schoon water waren overgebracht.
  3. Alarmerend genoeg werden sporen van MC-LR aangetroffen in commercieel verkrijgbare basilicum, wat wijst op een direct pad waarlangs deze toxinen de menselijke voedselketen kunnen binnendringen.
  4. Uit ons onderzoek rond nanoplastics (Europees Horizon2020 ImpTox project) hebben we geleerd dat de combinatie van MCLR en nanoplastics toxischer is dan MCLR en nanoplastics apart. 
  5. In ons Cyantir project die door FOD Volksgezondheid werd gefinancierd hebben we gezien dat ook ander type gewas zoals wortels en aardbeien MC-LR kan accumuleren tijdens irrigatie.

Gezondheidsrisico's:

  • Langdurige blootstelling aan microcystine-LR kan leiden tot leverschade en heeft mogelijk kankerverwekkende effecten, wat een ernstige bedreiging vormt voor consumenten.
  • De aanwezigheid van MC-LR in basilicum, een kruid dat vaak vers wordt gebruikt, benadrukt de dringende behoefte aan monitoring en regulering van landbouwwaterbronnen om de volksgezondheid en voedselproductie te beschermen.

Lees hier de volledige paper: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749124004299?via%3Dihub

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer