Gewas nog intact?
- Als de gewassen al beginnen te verteren of al verteerd zijn, dan moet je er rekening mee houden dat een aanzienlijk deel van de stikstof zich mogelijk al in de tweede of derde bodemlaag bevindt. Afhankelijk van de diepte van beworteling van de volgteelt zal deze hier dus nog veel of weinig stikstof van kunnen benutten.
- Als het gewas (of een deel ervan) nog intact is, wordt geadviseerd om eerst nog te rooien. Daarnaast is het belangrijk om de overblijvende oogstresten zeer fijn te vernietigen om hergroei van bieten of aardappelen zoveel mogelijk te vermijden. In dat opzicht is het een goede keuze om als volgteelt voor mais te kiezen in 2024, zo kan je de opslag efficiënter aanpakken. Kiezen voor vlas of witloofwortels op deze percelen is geen goed idee omdat we hier een te grote stikstofmineralisatie verwachten.
Hoeveel stikstof kunnen we verwachten?
Ook voor ons is dit een ongekende situatie waarbij we 2 strategieën kunnen voorstellen:
STRATEGIE 1
- Neem een stiktstofstaal. Dat doe je na het vernietigen van de vruchten en 14 dagen voor de geplande bemesting.
- Je krijgt op die manier een duidelijk beeld van de stikstofinhoud van je bodem.
- Je kan nu de basisbemesting correct verlagen.
STRATEGIE 2
- Start met een sterk gereduceerde basisbemesting.
- Neem een N-staal.
- Bemest bij tijdens de teelt na het nemen van een bijbemeststaal.
In onderstaande tabel proberen we je een idee te geven met hoeveel je de basisbemesting waarschijnlijk zal mogen verlagen na het inwerken van suikerbieten, aardappel en wortelen.
Duidelijke verschillen in de percelen
AARDAPPELEN
Wij volgen enkele niet geoogste percelen op en zien duidelijk verschillen tussen de percelen:
- Perceel 1 kent reeds een hoge vrijstelling van nitraten terwijl dit in perceel 2, 3 en 4 duidelijk veel minder is.
- Perceel 2 en 3 tonen wel iets hogere ammoniumwaarden in de laag 0-30cm.
- Op perceel 5 meten we dan weer zeer weinig nitraat maar wel zeer veel ammonium (> 100), wat erop wijst dat de N-vrijstelling reeds gestart is.
BIETEN
Bij de 2 percelen bieten die we opvolgen zien we hele lage nitraatwaarden en ook ammonium zit hier heel laag. De aardappel- en bietenpercelen zullen we gedurende enkele maanden blijven opvolgen.
MAIS
Indien je de mais niet kon oogsten en dit gewas dus nog moet ingewerkt worden, zal dit extra stikstof vragen voor de vertering van de maisresten. Korte teelten die veel stikstof vragen, zal je dus met ongeveer 30 kg N/ha extra moeten bemesten om hier geen stikstoftekorten te hebben.
Hoeveel kalium kunnen we verwachten?
Naast stikstof die vrijkomt kan je ook nog heel wat kalium verwachten. Ongeveer alle kalium die in de teelt nog aanwezig is, zal vrijgesteld worden voor de volgende teelt. De tabel geeft weer hoeveel kalium er ongeveer opgenomen werd. Het kalium-advies voor het perceel dat niet geoogst werd kan je dus verminderen met deze getallen. Naast de dierlijke mest zal er in de meeste gevallen dus geen extra kalium meer nodig zijn.