Het is van maart 2002 geleden dat de grondwaterstanden in Vlaanderen nog eens zo hoog hebben gestaan op het einde van de winter. Dat blijkt uit de metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
In 94 procent van de meetpunten zijn hoge tot zeer hoge grondwaterstanden gemeten. 5 procent van de meetplaatsen vertoonde een normale grondwaterstand, 1 procent had een laag grondwaterpeil.
Naar een verklaring is het niet ver zoeken: de vele regen. "Er is in februari dubbel zoveel regen gevallen als normaal", zegt Michiel Verhamme van de VMM. "We hebben ook een kwakkelzomer gehad en een nat najaar. De grondwaterstanden zijn daardoor heel sterk aangevuld en dat is een groot verschil met vorig jaar. Toen zijn er bijna nergens hoge tot zeer hoge grondwaterstanden gemeten voor de tijd van het jaar."
Het hoge grondwaterpeil is goed nieuws voor de komende maanden, zegt Verhamme. "Het biedt ons een buffer en wapent ons tegen langere droge periodes. We zien de laatste jaren wel vaker dat periodes van langdurige, intense regen zich afwisselen met langere periodes van droogte. Daarom is het ook zo belangrijk dat we die grondwaterstanden goed opvolgen."