De opbrengsten in kilo per hectare van oogst 2023 liggen beduidend lager dan vorig jaar en voorgaande jaren. Dit is vanavond tijdens het webinar voorafgaand aan de telersvergaderingen bekendgemaakt. Eind juni wordt de definitieve prijs bekendgemaakt.
Uitdagend seizoen
Het groeiseizoen van 2023 kende een late start door een nat voorjaar, gevolgd door een droge, warme periode. Hierdoor vormden de aardappelen relatief weinig knollen per plant. Dit leidde over het algemeen tot lage opbrengsten per hectare; weinig knollen in de potermaten en veel knollen in de bovenmaten. De opbrengstverschillen tussen de telers zijn erg groot.
Er is een aanzienlijke hoeveelheid pootaardappelen afgekeurd of gedeclasseerd vanwege ziektes. Deze declasseringen worden deels veroorzaakt door weersomstandigheden en deels doordat er minder gewasbeschermingsmiddelen zijn toegestaan om ziektes te voorkomen.
Vanwege de lage opbrengsten en de grote hoeveelheid bovenmaten is het een uitdagend verkoopseizoen. Afnemers geven namelijk voorkeur aan aardappelen in de potermaten. Ze wensen zo min mogelijk bovenmaten. Verkoopprijzen van bovenmaten liggen aanzienlijk lager dan die van potermaten. Toch streeft HZPC ernaar om zowel de potermaten als bovenmaten te verkopen als pootaardappelen. Dit om haar klanten te bedienen.
Positief vooruitzicht komend pootgoedseizoen
Martin Jansen Klomp, regiomanager Benelux: ‘’De pootgoedteelt is een risicovolle teelt met hoge kosten. Om een rendabele teelt te garanderen, is het essentieel dat we een structureel hoge prijs hanteren. Ondanks de uitdagingen van het afgelopen seizoen, is de financiële opbrengst per hectare 13% hoger dan in het vorige seizoen. We kijken optimistisch naar het komende pootgoedseizoen.‘’
Het totale areaal pootaardappelen in Noordwest-Europa is afgelopen jaar gedaald. In 2024 wordt er wederom een daling verwacht. Het beperkte aanbod creëert gunstige verkoopvooruitzichten voor de pootgoedteler in Nederland voor het komende jaar.
*Prognoseprijs: de verwachte prijs over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in de potermaat klasse S tot en met A (exclusief btw en vóór afdracht van de kwekerslicentie). De prijs per ras, maat en kwaliteit wordt bepaald volgens een afgesproken systeem tussen HZPC en telers, waarbij vergoedingen voor verpakken en bewaren nog apart worden verrekend.