Nat voorjaar zorgt voor late aanplant
Het groeiseizoen 2023 werd gekenmerkt door een zeer nat voorjaar waardoor het planten laat van start ging. De drie proefvelden werden geplant tussen 8 en 24 mei. Daarna volgde een wisselvallige, groeizame zomer. De oogst verliep vaak moeizaam door de aanhoudende regendagen.
- Opbrengsten van de referentie Fontane schommelden tussen de proefplaatsen van 55 ton/ha in Tongeren, 61 ton/ha in Kortrijk tot 64 ton/ha in Kruisem.
- VR808 (chips) haalde gemiddeld 52,9 ton/ha.
- De onderwatergewichten lagen voor de frietrassen rond 370 g/5kg, wat eerder laag is ten gevolge van het kleiner aantal groeidagen en de nattere bodem in het najaar. Hierdoor lagen de blauwgevoeligheden algemeen lager. Samen met de lagere onderwatergewichten was de frietkleur niet steeds even goed. Enkele rassen haalden eerder een aanvaardbare of matige bakkwaliteit.
Daarnaast plantten we op drie andere locaties (Lennik, Bertem en Poperinge) ook nog een demo uit parallel met dezelfde rassen, dit in samenwerking met de Vlaamse Overheid en VTI Poperinge. Ook op deze velden werden tijdens het groeiseizoen diverse waarnemingen uitgevoerd.
Frietrassen
Bij de frietrassen nemen we steeds twee referenties mee: Fontane en Innovator.
Fontane blijft met ruime voorsprong het belangrijkste ras in Vlaanderen en vorm dan ook hét referentieras bij de frietrassen. Bij de nieuwe rassen passen de volgende variëteiten ook in dit segment: Armedi, Lugano, Otolia en Poseidon.
Enkele van de nieuwe rassen zijn een kruising met Innovator of behoren tot hetzelfde marktsegment. Daarom is Innovator ook één van de referenties. De nieuwe rassen Alanis, Etana, Messi en Shepherd vergelijken we met dit witvlezige ras.
Chipsrassen
Het late chipsras VR808 aanzien we als de referentie binnen de chipsrassen. De nieuwe chipsrassen in 2023 waren:
- Beyonce
- Edony
- Napoleon
- Norman
- Papageno
Onderzoeksresultaten gebundeld
Inagro werkt in partnerschap met de vzw PCA. De Vlaamse vzw PCA, met zetel in Kruishoutem, coördineert alle onderzoek in aardappelen. Alle resultaten en mededelingen worden gebundeld op de website van de vzw PCA. Ook het team akkerbouw van Inagro plaatst zijn kennis en advies op die website.