Deze nieuwe norm vervangt de verplichtingen met betrekking tot gewasdiversificatie voor de vergroeningspremie uit het vorige GLB. Concreet wordt er niet meer gekeken naar de verschillende teelten binnen het bedrijf, maar wel naar de afwisseling van teelten op het bouwlandperceel. Een gepaste gewasrotatie is immers belangrijk om bodemmoeheid tegen te gaan en het bodempotentieel te versterken. In 2023 hoefden de bedrijven de gewasrotatienorm nog niet na te leven. Vanaf 2024 is de gewasrotatie verplicht voor alle bedrijven, ook voor de bedrijven met een beperkt bouwlandareaal.
Wat houdt gewasrotatie in?
Gewasrotatie moet worden nageleefd op twee niveaus. Uw bedrijf voldoet aan gewasrotatie als
- u op uw bedrijf op minstens 1/3 van de aanwezige oppervlakte bouwland gewasrotatie toepast
- door een andere hoofdteelt aan te houden dan het voorgaande jaar OF
- door een tussenteelt van een andere teeltgroep aan te houden na de hoofdteelt die u in het voorgaande campagnejaar had. U moet die tussenteelt gedurende minstens 12 weken laten staan.
- u op het perceel zelf nooit langer dan drie jaar dezelfde hoofdteelt aanhoudt. Het maakt daarbij niet uit wie het perceel in de voorbije jaren heeft aangegeven. In 2025 zal voor het eerst gekeken worden of aan deze voorwaarde is voldaan, aangezien de telling start vanaf de hoofdteelt in het jaar 2022. In de jaren 2022, 2023, 2024 en 2025 moet u dus minstens 2 verschillende hoofdteelten zetten. Hou hiermee rekening in uw teeltplan van 2024!
Daarnaast mogen aardappelen, met uitzondering van aardappelen onder niet-verplaatsbare serres, slechts éénmaal om de drie jaar op eenzelfde perceel geteeld worden, gecertificeerde pootaardappelen éénmaal om de vier jaar.
De voorwaarden en de teeltgroepen zijn terug te vinden in de infofiche 'Verplichtingen gewasrotatie (GLMC 7)' op Conditionaliteit 2023-2027 en in de tabel 'Teeltgroepen gewasrotatie' op Tabellen bij de verzamelaanvraag 2023.
Ecoregeling vruchtafwisseling met vlinderbloemigen
Levert u als landbouwer nog bijkomende inspanningen ten opzichte van de verplichte gewasrotatie, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de ecoregeling vruchtafwisseling. Daarbij is de belangrijkste voorwaarde dat de hoofdteelten van de huidige en de vier voorgaande campagnes moeten behoren tot minstens drie verschillende ‘vruchtafwisselingsgroepen’. Bijkomend moet de hoofdteelt in deze periode minstens 1 maal een vlinderbloemige zijn. De vruchtafwisselingsgroepen zijn gebaseerd op de plantenfamilies en verschillen van de teeltgroepen van de gewasrotatie. Deze zijn te raadplegen in de tabel ‘Teeltcodes vruchtafwisseling met vlinderbloemige hoofdteelt’ op Tabellen bij de verzamelaanvraag 2023. De andere voorwaarden van deze maatregel zijn terug te vinden in de infofiche op Ecoregeling: toepassing van vruchtafwisseling met vlinderbloemigen..
Het volledige bericht kan u lezen op Gewasrotatie: wat zijn de verplichtingen en wat kan er extra als ecoregeling? | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be).
|