Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 jan 2024 13:57 

Gewasrotatie: wat zijn de verplichtingen en wat kan er extra als ecoregeling?


Als u de volledige GLB-steun voor areaal- en diergebonden maatregelen wilt ontvangen, dan moet u als land- of tuinbouwer voldoen aan de conditionaliteit (de vroegere randvoorwaarden). Een verplichting binnen deze conditionaliteit is de norm voor gewasrotatie op bouwland.

Deze nieuwe norm vervangt de verplichtingen met betrekking tot gewasdiversificatie voor de vergroeningspremie uit het vorige GLB. Concreet wordt er niet meer gekeken naar de verschillende teelten binnen het bedrijf, maar wel naar de afwisseling van teelten op het bouwlandperceel. Een gepaste gewasrotatie is immers belangrijk om bodemmoeheid tegen te gaan en het bodempotentieel te versterken. In 2023 hoefden de bedrijven de gewasrotatienorm nog niet na te leven. Vanaf 2024 is de gewasrotatie verplicht voor alle bedrijven, ook voor de bedrijven met een beperkt bouwlandareaal.

Wat houdt gewasrotatie in?


Gewasrotatie moet worden nageleefd op twee niveaus. Uw bedrijf voldoet aan gewasrotatie als

  1. u op uw bedrijf op minstens 1/3 van de aanwezige oppervlakte bouwland gewasrotatie toepast
    1. door een andere hoofdteelt aan te houden dan het voorgaande jaar OF
    2. door een tussenteelt van een andere teeltgroep aan te houden na de hoofdteelt die u in het voorgaande campagnejaar had. U moet die tussenteelt gedurende minstens 12 weken laten staan.
       
  2. u op het perceel zelf nooit langer dan drie jaar dezelfde hoofdteelt aanhoudt. Het maakt daarbij niet uit wie het perceel in de voorbije jaren heeft aangegeven. In 2025 zal voor het eerst gekeken worden of aan deze voorwaarde is voldaan, aangezien de telling start vanaf de hoofdteelt in het jaar 2022. In de jaren 2022, 2023, 2024 en 2025 moet u dus minstens 2 verschillende hoofdteelten zetten. Hou hiermee rekening in uw teeltplan van 2024!

Daarnaast mogen aardappelen, met uitzondering van aardappelen onder niet-verplaatsbare serres, slechts éénmaal om de drie jaar op eenzelfde perceel geteeld worden, gecertificeerde pootaardappelen éénmaal om de vier jaar.

De voorwaarden en de teeltgroepen zijn terug te vinden in de infofiche 'Verplichtingen gewasrotatie (GLMC 7)' op Conditionaliteit 2023-2027 en in de tabel 'Teeltgroepen gewasrotatie' op Tabellen bij de verzamelaanvraag 2023


Ecoregeling vruchtafwisseling met vlinderbloemigen


Levert u als landbouwer nog bijkomende inspanningen ten opzichte van de verplichte gewasrotatie, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de ecoregeling vruchtafwisseling. Daarbij is de belangrijkste voorwaarde dat de hoofdteelten van de huidige en de vier voorgaande campagnes moeten behoren tot minstens drie verschillende ‘vruchtafwisselingsgroepen’. Bijkomend moet de hoofdteelt in deze periode minstens 1 maal een vlinderbloemige zijn. De vruchtafwisselingsgroepen zijn gebaseerd op de plantenfamilies en verschillen van de teeltgroepen van de gewasrotatie. Deze zijn te raadplegen in de tabel ‘Teeltcodes vruchtafwisseling met vlinderbloemige hoofdteelt’ op Tabellen bij de verzamelaanvraag 2023. De andere voorwaarden van deze maatregel zijn terug te vinden in de infofiche op Ecoregeling: toepassing van vruchtafwisseling met vlinderbloemigen..

Het volledige bericht kan u lezen op Gewasrotatie: wat zijn de verplichtingen en wat kan er extra als ecoregeling?  | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be)

 

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Meer dan 250 prominenten pleiten voor ambitieus klimaat- en natuurbeleid Lees meer
 
 
10e streekproductenmarkt in Oostende: 31 augustus – 1 september Lees meer
 
 
Geen verlenging uitrijseizoen ondanks positief wetenschappelijk adviesLees meer
 
 
87 % van de actieve landbouwers nemen deel aan ecoregelingen of agromilieuklimaatmaatregelen Lees meer
 
 
Vanaf 2025 enkel steun voor landbouwbedrijven met zaakvoerder zonder rustpensioen Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024: minder zomergranen door slechte weeromstandigheden voorjaar 23Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping op de Foire de LibramontLees meer
 
 
Nieuwe en aangepaste retributies plantaardig teeltmateriaal Lees meer
 
 
Stijgende export stuwt agrohandelsoverschot (2023) naar record Lees meer
 
 
DirectzaaiLees meer
 
 
De oproep Landbouw (LA)-trajecten 2024-2025 staat open Lees meer
 
 
Gestructureerde elektronische facturen tussen ondernemingen verplicht vanaf 2026 Lees meer