Verlate zaai wintertarwe: Resultaten uit het archief
Gepubliceerd op woensdag 13 dec 2023 om 13:52 uur
Resultaten uit het archief
Sinds 2010 zijn er twee seizoen waarin de zaai van wintertarwe werd uitgesteld door een nat najaar. Waarbij de weersomstandigheden in het voorjaar bij een uitgestelde zaai cruciaal bleken te zijn. Een zeer droge lente is heel nadelig voor laat gezaaide wintergranen, zoals bleek uit de proeven in seizoen ’10-’11. In Houtave werd er op 26/12/’10 gezaaid, maar in het voorjaar van 2011 viel er slechts 71 l. Wat uitzonderlijk droog is volgens het KMI. Dit bleek te weinig voor een goede voorjaarsontwikkeling van de tarwe, waardoor beslist werd om de proef stop te zetten. Hierdoor zijn er geen oogstresultaten van deze proef.
In het seizoen ’12-‘13 kon de rassenproef in Koksijde pas gezaaid worden op 14/01/’13. De zaaidichtheid van de proef in Koksijde, gezaaid op 14/01/’13, werd verhoogd en betrof 450 zaden/m². Op 18/05/13 werd er pas een groeiregulator toegepast, Cycocel 75 aan 1 l/ha. De ziektebestrijding was tweeledig, met een bladbehandeling in tweede knoop op 4/06/’13 en een aarbehandeling op 1/07/’13 bij aar uit. Beide behandeling met toen marktconforme toegelaten middelen. In het voorjaar van 2013 viel er voldoende neerslag, namelijk 222,5 liter tussen maart en mei, wat gunstig was voor de groei van tarwe. Er werd pas geoogst op 30/08/’13. Ondanks de uitzonderlijke situatie, kon er toch gemiddeld gedorsen worden, aan 12,1 ton/ha. Rekening houdend met proefomstandigheden, komt dit neer op zo’n 10,5 ton/ha in de praktijk (10-15% verliezen). Het hechtolitergewicht lag op 78,4 kg/hl.
Opmerkingen bij verlate zaai wintertarwe
Het wordt aangeraden om wintertarwe niet later dan half januari te zaaien. Wintertarwe heeft namelijk lage temperaturen nodig in de jeugdgroei. Dit is de vernalisatie, een groeiproces dat beïnvloed wordt door de koude. Door deze groeistilstand worden de nodige stoffen gevormd die de aarvorming inleiden, zoals gibberelline. Zonder deze koude-inductie zal de tarwe lang blijven uitstoelen, zonder door te schieten. De aarvorming blijft dan achterwege of is onvolledig, zonder rijpe aren te vormen. Door deze moeilijke omstandigheden is het dus interessant om de zaaidichtheid te verhogen.
Indien het vanaf de zaai aanhoudend zacht zou blijven, betekent dit onvoldoende koude voor deze vernalisatie. Wat als gevolg kan hebben dat de wintertarwe onvoldoende of zelfs niet in aar komt. Vandaar dat het zaaien vanaf half januari niet zonder risico is. De uiterste zaaidatum van de verschillende rassen, vraag je best eens na bij het betreffende zaadbedrijf.