Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 nov 2023 16:59 

Sterk plattelandsbeleid vormt basis voor Europese welvaart


De Europese Landbouwraad roept de lidstaten op tot een gerichte aanpak op nationaal, regionaal en lokaal niveau om de uitdagingen op het platteland aan te pakken en de mogelijkheden die het platteland biedt te versterken. Het doel? Het Europese platteland verbinden, versterken, veerkrachtiger en welvarender maken.

De Europese Landbouwraad roept de lidstaten op tot een gerichte aanpak op nationaal, regionaal en lokaal niveau om de uitdagingen op het platteland aan te pakken en de mogelijkheden die het platteland biedt te versterken. Het doel? Het Europese platteland verbinden, versterken, veerkrachtiger en welvarender maken.

Langetermijnvisie voor de plattelandsgebieden van de EU

De Europese Commissie lanceerde in 2021 een langetermijnvisie voor de plattelandsgebieden van de EU tot 2040. Het doel daarvan zijn sterkere, verbonden, veerkrachtige en welvarende plattelandsgebieden. Op 20 november keurde de Europese Landbouwraad haar conclusies over de langetermijnvisie voor plattelandsgebieden goed. De Europese landbouwministers roepen in die conclusies op om werk te maken van een geïntegreerde en brede aanpak van het plattelandsbeleid op de verschillende bestuursniveaus.

De langetermijnvisie voor de plattelandsgebieden en de conclusies van de Landbouwraad zijn ook van belang voor Vlaanderen. Rekening houdend met de specifieke kansen en uitdagingen, zal de Vlaamse Landmaatschappij werk maken van een transversale visie voor het Vlaamse platteland. De LEADER-gebieden die vorige maand zijn goedgekeurd, zijn daar al een goed voorbeeld van.

Plattelandspact en EU-actieplan

Een plattelandspact en een EU-actieplan voor het platteland helpen de langetermijnvisie verwezenlijken.

Het plattelandspact is een kader waarin nationale, regionale en lokale overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven, academici en burgers samen de gemeenschappelijke doelstellingen van de plattelandsvisie waarmaken. Het heeft drie doelstellingen: de stem van het platteland versterken en hoger op de politieke agenda zetten; netwerken structuur en concrete vorm geven, samenwerken en wederzijds leren; en vrijwillige verbintenissen die de visie concreet gestalte geven aanmoedigen en monitoren.

Het EU-actieplan omvat 30 acties. 14 nauw met elkaar samenwerkende afdelingen van de Europese Commissie voeren die acties uit. Voorbeelden van acties zijn een plattelandsplatform voor uitwisseling van informatie opzetten, meer onderzoek, duurzame, multimodale mobiliteit stimuleren, de digitale transitie ondersteunen, de Europese bodemdeal, de sociale veerkracht en de rol van vrouwen op het platteland versterken, en de sociale economie ondersteunen.

Na de resolutie van het Europees Parlement van 13 december 2022 over een langetermijnvisie voor de plattelandsgebieden van de EU, heeft nu ook de Raad van Europese landbouwministers afgelopen maandag, 20 november, onder het Spaanse voorzitterschap, zijn goedkeuring gegeven aan deze langetermijnvisie voor plattelandsgebieden. ​

Meer informatie  


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer