De minder werden ingezaaid. Door de lage temperaturen kwam bovendien ook het groeiseizoen traag op gang, wat de groeiachterstand nog groter maakte. Tijdens de zomermaanden werd de groei wel bevorderd door de vele zonuren, maar de regen eind juli kwam te laat voor de gewassen die in de zomer geoogst werden.
Ook aardappelen werden later gepoot, maar het waren er meer dan in 2022. De regen eind juli en het goede weer in september waren ideaal voor de groei van de aardappelen waardoor er een grote opbrengststijging is ten opzichte van 2022. Een opbrengststijging van 23% en de oppervlaktetoename zorgden voor een productiestijging in 2023 van 29%.
Als gevolg van de goede weersomstandigheden in het najaar 2022 werden meer wintergranen ingezaaid. De opbrengstdaling was minder groot dan bij de zomergranen waardoor de producties van deze granen in 2023 toegenomen zijn ten opzichte van 2022. De productie van wintertarwe is met 7% gestegen, wintergerst met 16% en triticale zelfs met 22%.
Er werd minder maïs ingezaaid in het voorjaar maar de regen eind juli en begin augustus en het goede weer in september heeft voor een goede opbrengst gezorgd. De opbrengststijging was echter niet voldoende om tot een productiestijging te leiden. Uiteindelijk daalde de productie van korrelmaïs met 6% en van voedermaïs met 5%.
De productie van suikerbieten is in 2023 heel licht gestegen met 2%. Vooral de oppervlaktetoename van 5,7% speelde daarin een rol.
Voor meer informatie: https://statbel.fgov.be/nl/themas/landbouw-visserij/land-en-tuinbouwbedrijven