Sinds 24/07 viel er aan de kust 65 mm (Koksijde), terwijl in het binnenland 110 mm in Kruishoutem, tot 125 mm in regio Sint-Truiden en 130 mm in Ukkel werd geregistreerd. Door de uitgestelde oogst, zijn er veel percelen ondertussen zelfs al overrijp.
Oogst en kwaliteit
Dit heeft gevolgen voor de oogst en de kwaliteit van het graan. Enerzijds zien we dat legergevoelige variëteiten tegen de grond gaan, anderzijds merken we schot van het graan. Er zijn van het LCG-netwerk 2 locaties geoogst:
Houtave (Brugse Polder) op 26/07 en Zwevegem (Regio Kortrijk) op 18/07. De proef in Houtave is gemiddeld aan 15,0% vocht gedorsen, in Zwevegem lag het op 13,4% vocht. Het hectolitergewicht (HL) zat er toen gemiddeld op net geen 80 kg/hl. Wat vergelijkbaar is met vorig seizoen.
Hectolitergewicht
Door de weersomstandigheden verwachten we dat het HL van de nog te oogsten percelen lager zal liggen. Door het opnieuw natter worden van het graan, kan het kiemingsproces in principe van start gaan als de korrel nog in de aar zit. Dit kiemen van het graan in de aar wordt schot genoemd. Bepaalde variëteiten zijn hier gevoelig voor, maar kan ook afhangen van de regio (invloed van natte en warme omstandigheden). Ook al is het niet direct zichtbaar, het heeft wel meteen een impact op de graankwaliteit. De suikers, die elangrijk zijn voor de kwaliteit, worden namelijk al omgezet in het graan. Het graan zwelt ook telkens als het nat wordt, en keert niet volledig terug naar de oorspronkelijke grootte. De grotere korrels nemen dan meer plaats in, maar wegen niet meer. Wat invloed heeft op het HL.
Schimmels
De omstandigheden hebben ook een impact op de groei van schimmels, veelal ‘black head mold’, of zwartschimmel (zie figuur 1). Deze groeien over het algemeen op de oppervlakte en hebben geen invloed op de korrel. De mycotoxines DON en ZEA, veroorzaakt door de schimmel Fusarium, kunnen echter accumuleren bij een uitgestelde oogst. Eind mei – begin juni werd de aanwezigheid van DON nog bepaald bij een staalnamecampagne in Wallonië en in het LCG-netwerk in Vlaanderen. Toen waren er geen duidelijke indicaties dat er dit seizoen grote problemen met DON zouden optreden. Maar door de uitgestelde oogst is het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. Analyses bij oogst kunnen duidelijkheid geven. Stel bij de oogst, indien mogelijk, de ventilator van de dorser wat hoger, zodat de lichte aangetaste korrels door Fusarium weggeblazen worden. Deze bevatten de hoogste concentratie mycotoxines. Droog daarnaast het graan zo snel mogelijk en dors de meest gelegerde of aangetaste percelen apart.
Het weer blijft onvoorspelbaar. Hou je percelen goed in de gaten, en veel succes met de oogst!