De voorzitter
De heer Vandenhove heeft het woord.
Ludwig Vandenhove (Vooruit)
Minister, eigenlijk zou ik bij een motie van orde een andere vraag willen stellen. U bent hier wel een heel fris pintje aan het tappen, u zou er beter eens eentje meebrengen. (Gelach en opmerkingen)
U staat op een Facebookpagina met een getapt pintje. Ik denk dat het een Cristal Alken is, wat ik niet mag zeggen, maar wat ik heel graag drink.
BB is een procedure gestart bij de Raad van State om het stikstofakkoord van de Vlaamse Regering te vernietigen. Ik moet niet herhalen dat het zeer moeizame onderhandelingen zijn geweest de voorbije maanden om uiteindelijk tot een compromis te komen. Ik zou nog niet durven te spreken over een echt akkoord. Er werden evenwel een aantal mogelijke versoepelingen aan gekoppeld. Zo zou nog worden onderzocht of landbouwbedrijven die sluiten, hun stikstofuitstoot kunnen doorgeven aan bedrijven in de buurt. Per landbouwdossier zou kunnen worden bekeken of er meer stikstofuitstoot mogelijk zou zijn dan de afgesproken grens. Een milieueffectrapport (MER) zou onderzoeken of die versoepelingen haalbaar zijn. Bij gebrek aan concrete acties om deze versoepelingen te onderzoeken of mogelijk te maken, trekt BB nu naar de Raad van State. Inmiddels hebt u voor het weekend samen met de minister van Leefmilieu aangekondigd dat er eventueel een nieuwe ronde komt om bepaalde bedrijven uit te kopen als ze hun activiteiten stopzetten, maar ik neem aan dat dat niet voldoende is voor BB.
BB zegt bereid te zijn om de procedure bij de Raad van State stop te zetten. Die procedure duurt achttien maanden, dus de belangenvereniging hoopt dat de Vlaamse Regering intussen werk maakt van haar verzuchtingen die ze kenbaar heeft gemaakt en die ik daarnet samengevat heb geciteerd.
Minister, wat is uw reactie op het feit dat BB een procedure bij de Raad van State start over het stikstofakkoord? Het is uiteraard hun volste recht maar het zal er het hele dossier niet makkelijker op maken.
Welke verdere stappen zult u zetten in dit dossier, in samenspraak met de minister van Leefmilieu en de regering, om eventueel de procedure toch nog af te wenden?
Bent u van oordeel dat die procedure bij de Raad van State zal kunnen worden afgewend?
De voorzitter
Minister Brouns heeft het woord.
Minister Jo Brouns
Collega, ik heb akte genomen van het feit dat BB een annulatieberoep bij de Raad van State heeft ingesteld tegen de beslissing van de Vlaamse Regering met betrekking tot het stikstofakkoord.
U zult begrijpen dat ik geen verdere commentaar zal geven, omdat het een lopende juridische procedure betreft en de opvolging van de procedure tot de bevoegdheid van collega Demir behoort.
Wat de verdere stappen betreft, moet het stikstofakkoord zo snel als mogelijk en integraal worden uitgevoerd, volgens de afspraken die zijn gemaakt op 10 maart. Op korte termijn betekent dat het goedkeuren van een decreet dat de verlening van de vergunningen regelt. Dat is inmiddels gebeurd op 7 juni; het lanceren van de aanbesteding voor de opmaak van het nieuwe plan-MER (milieueffectrapport) waarin een aantal dingen bijkomend werden onderzocht zoals het weghalen van de vergunbaarheidsdrempel en het extern salderen. Daarna volgt het publiceren van een kennisgevingsnota en de opstart van een openbaar onderzoek, wat klassieke procedures zijn bij een MER. Hiervoor hebben we de nodige initiatieven genomen: de opdracht van de MER-deskundigen is uitgewerkt en wordt nu via een publieke aanbesteding in de markt gezet. Er zal ook een nieuwe omzendbrief met een voorlopig kader worden uitgevaardigd. Die is klaar en gaat naar de Raad van State. De omzendbrief bevat het tijdelijk voorlopig vergunningenkader, in afwachting van het definitieve decreet. Dat voorlopig kader is afgelopen vrijdag door de Vlaamse Regering goedgekeurd.
BB heeft in zijn communicatie trouwens aangegeven dat het bereid is de procedure in te trekken als aan de landbouwers de beloofde rechtszekerheid en het beloofde toekomstperspectief worden geboden. Alleen de integrale uitvoering van het stikstofakkoord, volgens de afspraken van 10 maart, kan hiervoor zorgen.
De voorzitter
De heer Vandenhove heeft het woord.
Ludwig Vandenhove (Vooruit)
Minister, ik dank u voor uw antwoord.
Ik heb bijkomend een gezamenlijke vraag aan u en aan de minister van Omgeving, maar eigenlijk ook aan de volledige Vlaamse Regering. Is er binnen de schoot van de Vlaamse Regering en/of in overleg met de minister van Omgeving al gesproken over deze demarche bij de Raad van State? Zijn jullie er binnen de regering van overtuigd dat de maatregelen die u daarnet opsomde, voldoende zijn om effectief te procedure te laten stoppen of zijn er bijkomende initiatieven nodig?
De voorzitter
De heer Steenwegen heeft het woord.
Chris Steenwegen (Groen)
Collega’s, onlangs hebben we in de plenaire vergadering inderdaad gestemd over de verlenging van vergunningen. Wij hebben dat niet gesteund, niet omdat we niet willen dat boeren een vergunning kunnen krijgen, maar omdat die verlenging de rechtsonzekerheid totaal niet wegneemt en er geen juridisch kader is waarbinnen je die vergunningen verlengt.
Het blijft enorm belangrijk dat er een oplossing komt. Minister, u hebt gezegd dat u een aantal stappen aan het nemen bent. Maar wat is het plan van deze regering om uiteindelijk tot een definitieve beslissing te komen, zodat we die rechtszekerheid kunnen bieden?
De voorzitter
Minister Brouns heeft het woord.
Minister Jo Brouns
Collega Vandenhove, ik ga in op uw eerste vraag. Wanneer wij alle afspraken die werden gemaakt op 10 maart, die nu in uitvoering zijn en waarvan de ene al wat meer tijd in beslag neemt dan de andere, kunnen verwerken en meenemen in het decreet, maak ik mij sterk dat er inderdaad meer perspectief zal voor de landbouwers en dat het voor de belangenorganisaties een fundamenteel element zal zijn in de beoordeling of zij al dan niet zullen verdergaan met procedures. Dat voel ik zo aan.
Daarom heb ik er ook altijd op aangedrongen om de afspraken die werden gemaakt op 10 maart ook effectief uit te voeren en daar niet te lang mee te wachten. Want de klok tikt, zeker voor zo’n MER, omdat je daar heel wat stappen in te nemen hebt. Ik begrijp dat dat nog een aantal maanden in beslag zal nemen. De duidelijke afspraak is dat we eerst zicht moeten krijgen op de uitkomst daarvan alvorens het decreet definitief kan worden goedgekeurd. Ik denk dat we inderdaad nog wel een aantal maanden verder zullen zijn.
Intussen hebben we inderdaad de decretale verlenging. Het is ontegensprekelijk zo dat het meest rechtzekere kader een decreet is dat standhoudt en dat niet kan worden aangevochten. Daar ben ik het mee eens.
De voorzitter
De heer Vandenhove heeft het woord.
Ludwig Vandenhove (Vooruit)
Ik dank u voor de antwoorden, minister. Wordt ongetwijfeld vervolgd, dit is dus niet de laatste keer dat we het er hier over hebben.
De voorzitter
Ik vrees dat u gelijk hebt.
De vraag om uitleg is afgehandeld.