Om een afbouw van de varkensstapel met 30% en een reductie van de ammoniakuitstoot tegen 2030 te realiseren in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), keurde de Vlaamse regering op 31 maart 2023 de vrijwillige stopzettingsregeling varkenshouderij goed, na goedkeuring van de Europese Commissie.
De indieningsperiode stopzettingsregeling varkensstallen startte op 3 april 2023. De varkenshouders hadden oorspronkelijk 45 dagen om hun dossier in te dienen. 17 mei was de uiterste datum om een dossier in te dienen. Maar Demir verlengt die periode nu met een kleine maand. Daarvoor ondertekent ze eerstdaags een Ministerieel Besluit. De uiterlijke indieningsdatum wordt dan 17 juni 2023.
De redenen daarvoor zijn divers. Zo hebben landbouwers net hun Verzamelaanvraag rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moeten vervolledigen, hebben ze vaak wat tijd nodig om voldoende bewijsstukken te verzamelen om in te tekenen en studiebureaus zijn nog volop bezig met de verwerking van de aanvragen. De Vlaamse Landmaatschappij kreeg de voorbije maand 280 vragen via mail en 110 telefonische vragen te verwerken Meer dan 300 geïnteresseerde landbouwers namen dus contact op met de Vlaamse Landmaatschappij en 41 landbouwers dienden al effectief een dossier in.
Varkenscall
Landbouwbedrijven met een impactscore hoger dan 0,5% kunnen gebruik maken van de vrijwillige stopzettingsregeling. Concreet kunnen deze bedrijven een stopzettings- en een sloopvergoeding voor de betrokken stallen en erfverharding aanvragen. Landbouwers kunnen kiezen of zij geheel of gedeeltelijk instappen in deze regeling. Met andere woorden is het dus mogelijk om binnen één bedrijf voor een varkensstal een vergoeding aan te vragen en in een andere varkensstal nog steeds varkens te houden. De stopzettingsvergoeding bestaat uit een vergoeding voor de varkens en het bedrag is afhankelijk van de diercategorie waaronder het betrokken dier valt. Het indienen van een aanvraag is vrijblijvend.
Alle info over de regeling is terug te vinden op de website van de VLM.