De Europese Commissie maakte in een eerdere raming bekend rekening te houden met een appeloogst van 11,89 miljoen ton in de EU-27. Daarmee zou de oogst op een vergelijkbaar niveau uitkomen als één jaar eerder. Maar door de stijgende inputkosten, hoge transportkosten en oplopende arbeidstekorten van de afgelopen periode zet de Europese Commissie nu voor het eerst vraagtekens bij die opbrengstverwachting.
Het effect van het arbeidstekort is onder meer terug te zien in de opbrengstverwachtingen voor de Poolse appelopbrengst. De World Apple and Pear Association (Wapa) rekent voor Polen met een opbrengst van 4,75 miljoen ton, terwijl de Association of Polish Fruit Growers de opbrengstprognose onlangs omlaag heeft bijgesteld tot net iets onder de 4 miljoen ton. De Europese Commissie verwacht dat ook de Wapa de prognose binnenkort omlaag bijstelt.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vorige week de voorlopige opbrengstcijfers voor de Nederlandse appeloogst van 2022 bekendgemaakt. De statistiekdienst rekent met een oogst van 236 ton. Dat is iets minder dan de Europese Commissie verwacht. Het CBS gaat uit van 340 ton. Door specialisatie en schaalvergroting is de opbrengst per hectare wel gestegen, tot 40 ton.
Stijgende prijzen
De genoemde uitdagingen brengen volgens de Europese Commissie ook kansen met zich mee. Zo zijn er grote exportmogelijkheden richting China. Dat land is normaliter goed voor 50 procent van de wereldwijd appelproductie en -consumptie. Dit jaar lijkt de oogst 9 miljoen ton lager uit te komen dan een jaar eerder. De gunstige wisselkoersen spelen daarin ook een rol.
Daarbij meldt de Europese Commissie dat de matige omvang van verse appels ook maakt dat de consumentenprijzen in de meeste lidstaten hoger zijn dan tijdens de voorgaande oogst. De gemiddelde prijs voor de Europese Unie bedroeg in april 81 euro per 100 kilo. Dat is fors hoger dan het vijfjarig gemiddelde van 74 euro per 100 kilo. Frankrijk springt erbovenuit met een gemiddelde prijs in april van circa 130 euro per 100 kilo.
De gemiddelde Nederlandse maandprijs is gestegen van 51 euro in januari naar iets meer dan 91 euro in april. Daarmee realiseert Nederland, zo blijkt uit de gegevens van de Europese Commissie, een van de grootste prijsstijgingen in de Europese Unie.
CIJFERS