Zet ‘True Cost Accounting’ ‘(echte prijzen) op om verschillende maatschappelijke effecten op mili-eugebied, op sociaal gebied en op de menselijke gezondheid inzichtelijk te maken, zodat instrumenten kunnen worden geïdentificeerd om deze effecten mee te laten wegen, waardoor uiteindelijk een duurzamer voedselsysteem kan ontstaan. Zorg voor inzichten in contextuele, keten- of sectorspecifieke factoren die (eerlijke) prijzen en inkomens bepalen, om zo de positie van de boeren duurzaam te ver-beteren en om eerlijkheid in agro-foodketens te verankeren. Dat waren de respectievelijke bood-schappen over de thema’s ‘echte prijzen’ en ‘eerlijke prijzen’ die Willy Baltussen (Wageningen University & Research) gaf aan de werkcommissie verdienmodellen van de SALV.
Na de uiteenzetting vond een Q&A-ronde plaats met de deelnemers, waar onder meer vragen gesteld werden over de Richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken, over de Franse initiatieven tot verbetering van contractvorming in de agrovoedingsketen (EGALIM), over Europese uitzonderingen op de mededingingsregels en over de (on)zekerheid in de berekening van levenscyclusanalyses en gerelateerde True Cost Accounting.
De socio-economische uitdagingen vormen een voorname pijler in de Visienota van de adviesraad voor een duurzame toekomst van de sector in Vlaanderen. Momenteel bereidt de werkcommissie een eerste advies hierrond voor op eigen initiatief dat eveneens kadert in deal 2 ‘Samen werken aan eerlijke prijsvorming en echte prijzen’ van de Vlaamse Voedselstrategie.
TOELICHTING (video)