Kiemremming
In alle opgevolgde loodsen wordt het ras Fontane bewaard. In vier loodsen zal Restrain toegepast worden, waarbij de toestellen in opstartfase zijn momenteel. Daarnaast wordt in twee loodsen met Argos gewerkt (1 toepassing). De kiemremming in de overige negen loodsen gebeurt met 1,4 Sight, waarbij in vier van deze loodsen intussen al twee keer is gefogd. Van de 15 loodsen zijn er maar vijf waar op de aardappelen maleïnehydrazide (MH) werd toegepast tijdens het seizoen.
Kieming gestart
De aardappelen zijn voor begin december, minder dan twee maanden na de start van de bewaring, al sterk gekiemd. De gemiddelde kiemlengte op dit moment is 2,8 mm (langste kiem). Vorig jaar was er amper kieming te zien begin december (0,01 mm) en twee jaar geleden was dit 1,4 mm, terwijl we toen ook over sterk kiemende aardappelen spraken.
Zeer goede kwaliteit
Het onderwatergewicht van de opgevolgde partijen is met een gemiddelde van 418 g/5 kg zeer goed. Slechts in twee loodsen werden een beperkt aantal drijvers waargenomen.
Ook de frietkwaliteit is uitstekend: de gemiddelde bakkleur bedroeg begin december 1,7 (schaal 0-6). Suikertoppen (door eindglazigheid) waren niet aanwezig in de friettesten. Ook het aandeel heterogene frieten was zeer beperkt.
De kwaliteit is bij de start van het bewaarseizoen even goed als de twee voorgaande bewaarseizoenen.
Temperatuurverloop
De warme temperaturen tijdens het oogsten in oktober zorgden ervoor dat de aardappelen warm in de loods binnen kwamen en dat er ook niet direct kon ingekoeld worden. In veel loodsen lagen de aardappelen op 15°C (of hoger) tijdens de maand oktober. Pas vanaf november kon gestart worden met het inkoelen van de aardappelen.
Begin december werd in de meeste loodsen de gewenste streeftemperatuur van 7°C bereikt.