Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 16 dec 2022 10:55 

Nitraatresidu 2022


De resultaten van de nitraatresiducampagne 2022 zijn gekend. Over de verschillende teeltgroepen heen zien we een minder goed resultaat ten opzichte van de vorig jaar. Met een gemiddeld nitraatresidu van 98 kg nitraat-N/ha doen we 25 kg nitraat-N/ha minder goed dan vorig jaar en is er een status quo met 2020.

Onderstaande grafiek deelt de geanalyseerde stalen op in vijf categorieën van gemeten nitraatstikstof in kg/ha.
  • Vooral bieten en gras scoren, zoals ieder jaar, goed. Bij bieten scoorde 79% een nitraatresidu lager dan 70 kg nitraat N/ha, voor gras was dit 70%. Bij gras zagen we 13% van de stalen terecht komen in de groep 90 - 140 kg nitraat N/ha. Op veel grasland hernam de groei vrij goed in het najaar, maar mogelijks kon de graszode zich niet overal even goed herstellen na de droge zomer. 
  • De wintergranen scoren iets minder goed dan andere jaren. Iets minder dan de helft van de percelen had een nitraatresidu lager dan 70 kg nitraat N/ha. De inzaai van de vanggewassen kon vaak pas in september onder goede omstandigheden gebeuren waardoor deze de stikstof uit mineralisatie minder konden opnemen. 
  • Mais die vorig jaar goed scoorde had het dit jaar moeilijker, al blijft er wel een lichte verbetering ten opzichte van de andere droge jaren (2018 - 2020). 
  • Reeds vroeg in het seizoen zagen we dat het in de aardappelen opnieuw moeilijk ging worden richting nitraatresidu. Als de bloei van start gaat nog voor het sluiten van de rijen weet je al dat er minder stikstof zal opgenomen zijn. Dit uit zich in een gemiddeld nitraatresidu van 152 kg nitraat N/ha en de grootste groep van percelen in de categorie groter dan 180 kg nitraat N/ha. 
  • Groenten scoren vaak minder goed richting nitraatresidu. Hierbij is echter wel een positieve evolutie merkbaar in bloemkool die dit jaar ook op de helft van de percelen een nitraatresidu lager dan 70 kg nitraat N/ha haalde. Prei kon zijn goed resultaat van 2021 niet bevestigen, er werd natuurlijk ook geplant onder warme en droge omstandigheden. Ook na de regen kon het gewas zich niet overal even goed hernemen, vooral vroege plantingen hadden het moeilijk. Bijkomend zagen we dat de zeer natte septembermaand reeds zorgde voor een zekere uitspoeling van nitraatstikstof. Zeker voor winterprei voorzie je dus best nog een deel van de stikstofgift in oktober. 
2022 N-residu 2022 5-jaren grafiek N-residu    


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer