De mensheid en onze planeet staan voor enkel grote uitdagingen. Denk maar aan klimaatverandering, plasticvervuiling en het verlies aan biodiversiteit. De oceaan ondervindt de gevolgen van deze problematieken, maar speelt ook een sleutelrol in de zoektocht naar oplossingen. Dan moeten we deze schijnbaar oneindige massa water en zijn bewoners wel koesteren en beter leren kennen. Zeewetenschappers maken hier hun prioriteit van. Ze trotseren het ruime sop, zetten experimenten op poten en analyseren de gegevens. Met hun bevindingen adviseren en onderbouwen ze het beleid.
Om in de Noordzee de klimaat-plastic-biodiversiteitscrisis te bestuderen, kunnen wetenschappers gebruik maken van het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin. De afmeting, wendbaarheid en beperkte diepgang maken dat het schip niet enkel de open zee, maar ook ondiepe kustgebieden en grotere waterwegen kan bevaren. Zo kunnen wetenschappers hun onderzoeksgebied uitbreiden met de zone tussen land en zee die vaak apart bestudeerd wordt, en een cruciaal deel van de puzzel vormt.
In 2022 viert de RV Simon Stevin zijn 10de verjaardag. Om dit kristallen jubileum niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, organiseren het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en dab VLOOT een heuse Expeditie Simon Stevin. In een week tijd varen een groep wetenschappers van Oostende via het Belgisch deel van de Noordzee en de Westerschelde naar Antwerpen. Onderweg maken ze volop gebruik van de infrastructuur en technologie aan boord van het schip om klimaatverandering, plasticvervuiling en biodiversiteit te onderzoeken.
Op de Dag van de Wetenschap op zondag 27 november meert de wetenschappelijk expeditie aan in Antwerpen. Je krijgt de kans om er aan boord te gaan van het schip, de wetenschappers te ontmoeten en te ontdekken welk onderzoek ze voeren. Via interactieve standen en demo’s komen klein en groot alles te weten over het actuele onderzoek naar klimaatverandering, plasticvervuiling en biodiversiteit. Sorteer zelf plastic opgevist uit zeeën en rivieren in verschillende groepen. Leer wat een toename aan broeikasgassen in de atmosfeer doet met de zee en zijn bewoners. Haal de wetenschapper in je naar boven door plankton te bemonsteren en het te bekijken onder de microscoop. Kom te weten hoe leven en werken eraan toe gaat op een onderzoeksschip. Kortom, voor ieder wat wils!
Wanneer?
Zondag 27 november 2022, doorlopend van 10.00 tot 17.00 uur. Vrije toegang
Waar?
Onderzoeksschip Simon Stevin (VLIZ), Napoleonkaai, 2000 Antwerpen
Programma
Binnenkort verschijnt hier meer info over de interactieve standen en demo's op en rond het onderzoeksschip Simon Stevin.
Volg ons op Facebook en Instagram en beleef het evenement!