Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 nov 2022 12:01 

Wordt de pachtwetgeving een nieuwe struikelsteen voor de Vlaamse regering?


Het is dan wel vakantie, de Vlaamse regering heeft de handen vol met enkele dringende dossiers. Er is de Ventilus-hoogspanningslijn, het stikstofdossier en het mestactieplan maar er is nog een ander dossier dat haar de nodige hoofdbrekens kan bezorgen. Want ook de pachtwetgeving heeft een update nodig. "De aanpassing ervan wordt een politiek moeilijke evenwichtsoefening", zegt Bart Van Opstal van de Notarissenfederatie in "De wereld vandaag".

De pachtwetgeving is de oudste wetgeving in ons land en regelt de relatie tussen de eigenaar van een stuk grond en de landbouwer die de grond bewerkt. Hoewel eeuwenoud, wordt ze nog vaak toegepast.

“Vlaanderen telt heel wat landelijke gebieden waar landbouwgronden verkocht worden. Dan moet je er als notaris op toezien dat de regels gevolgd worden. Je moet de koper correct informeren en erover waken dat de pachter de rechten krijgt die hij volgens de wet heeft”, aldus Bart Van Opstal.

Helaas is het niet altijd even duidelijk of en aan wie een goed verpacht is. Het gaat om heel langlopende contracten die vaak van generatie op generatie overgaan. Notarissen hebben er bij de opmaak van een verkoopakte soms een hele kluif aan om uit te zoeken wie nu precies de pachter is. “Dat is belangrijk, want de pachter heeft voorkooprecht, hij heeft als eerste voorrang om een stuk grond te kopen”, aldus Van Opstal.

Een herziening van de wet dringt zich dus op, al was het maar omdat het eigenaarschap geëvolueerd is, net als de manier waarop we aan landbouw doen.

Ook de politiek is vragende partij voor een heropfrissing van de pachtwet. Nieuwe pachtregels kunnen er immers voor zorgen dat er sneller bomen kunnen worden aangeplant op die grond. Nu is het zo dat wanneer Vlaanderen grond aankoopt die gepacht wordt door een boer, die pachtperiode nog jaren blijft doorlopen. Al die tijd kan de nieuwe eigenaar er niets mee aanvangen en er dus bijvoorbeeld ook geen natuur- of bosgebied van maken.

De pachtregels zijn een bevoegdheid van de minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). Zijn collega van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil de opzegtermijn ervan inkorten en zo komaf maken met de huidige anomalie waarbij 45.000 hectare zonevreemde landbouw in natuur- en bosgebied ligt.

De onderhandelingen voor nieuwe pachtregels slepen al even aan en beloven opnieuw wrijvingen te veroorzaken binnen de Vlaamse regering. “Een delicate evenwichtsoefening tussen verschillende belangengroepen”, zegt ook Van Opstal. “Enerzijds heb je de voedselvoorziening, die meer dan ooit essentieel is, anderzijds zit je met Europese normen voor bebossing waar je moet aan voldoen. Op politiek vlak zullen er knopen moeten worden doorgehakt”, aldus nog Van Opstal.

Beluister het gesprek met Bart Van Opstal in "De wereld vandaag"

 


  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer