Wat is een flexi-job?
Een flexi-job geeft werknemers de kans om op een voordelige manier bij te klussen naast hun hoofdbaan. Er hangen wel strikte voorwaarden aan vast. We gaan daar verder dieper op in.
Kan ik voor mijn bedrijf flexi-jobs inzetten?
Een flexi-job is enkel mogelijk in bepaalde sectoren. Oorspronkelijk konden alleen werkgevers uit de horecasector (PC 302) een beroep doen op het flexi-statuut om bijkomende werknemers aan te nemen. Sinds 2018 kunnen ook werkgevers uit de handelssectoren van het statuut gebruikmaken:
-
PSC 118.03 voor de bakkerijen, banketbakkerijen die verse producten voor onmiddellijke consumptie vervaardigen en verbruikzalen bij een banketbakkerij
-
PC 119 voor de handel in voedingswaren
-
PC 201 voor de zelfstandige kleinhandel
-
PC 202 voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren
-
PSC 202.01 voor de middelgrote levensmiddelenbedrijven
-
PC 311 voor de grote kleinhandelszaken
-
PC 312 voor de warenhuizen
-
PC 314 voor het kappersbedrijf, fitnesscentra en de schoonheidszorgen
Hetzelfde geldt voor de uitzendkrachten (PC 322) als de gebruiker onder één van bovenstaande paritaire comités valt.
Voorwaarden voor het inzetten van flexi-jobs
Houd als werkgever én als medewerker rekening met deze voorwaarden:
- Elk kwartaal moet je als werkgever het recht op het voordelige flexi-statuut voor de medewerker controleren.
- De medewerker moet in het derde kwartaal voorafgaand aan de flexi-job (kwartaal T-3) minstens vier vijfde hebben gewerkt bij één of meerdere andere werkgevers.
- Bovenstaande voorwaarde wordt gecontroleerd via een Dimona-aangifte 'FLX'. Krijg je bij je aangifte de melding ‘Dimona aanvaard’, dan kan de medewerker het betrokken kwartaal van het flexi-statuut genieten. Krijg je een ‘Dimona OK Warning’ te zien, dan kan de medewerker het betrokken kwartaal niet als flexi-jobber aan de slag. Een laattijdige aangifte zal nooit worden aanvaard, ook al voldoet de medewerker aan de tewerkstellingsvoorwaarden voor kwartaal T-3.
- De medewerker mag in het kwartaal van de flexi-job (kwartaal T) bij jou in dienst zijn onder een ander statuut dan flexi-medewerker, op voorwaarde dat hij in die andere arbeidsovereenkomst minder dan vier vijfde werkt.
- Doet de medewerker in kwartaal T bij jou een opzegtermijn uit of betaal je hem een verbrekings- of ontslagcompensatievergoeding? Dan kan hij in dat kwartaal geen flexi-job bij jou uitoefenen.
- In bepaalde sectoren, zoals de horeca, heeft een flexi-jobber die op een zon- of feestdag werkt, recht op een extra premie. De toeslag bedraagt twee euro per effectief gepresteerd uur, met een maximum van twaalf euro per dag.
Voorwaarden flexi-job voor gepensioneerden
Gepensioneerden hoeven niet te voldoen aan de eerder vermelde condities van kwartaal T-3, op voorwaarde dat ze gepensioneerd zijn aan het einde van het tweede kwartaal voorafgaand aan het kwartaal van de flexi-job (kwartaal T-2). De voorwaarde die geldt in kwartaal T is wel op hen van toepassing.
Hoe controleert de RSZ in Dimona of de flexi-jobber is gepensioneerd?
- De RSZ gaat na of de persoon wel degelijk minstens 65 jaar is op het moment dat hij start met de flexi-job.
- Als blijkt dat hij jonger dan 65 jaar is, controleert de RSZ de tewerkstellingsvoorwaarden in kwartaal T - 3.
- Als de werknemer in kwartaal T - 3 de 80 % niet bereikt, dan wordt nagegaan of hij in kwartaal T - 2 in het pensioenkadaster is opgenomen.
Voorwaarden flexi-job in het onderwijs
Onderwijspersoneel kan in de zomermaanden geen tewerkstelling van 80% aantonen en kon daardoor tot 2018 geen flexi-job uitoefenen in het tweede kwartaal van het volgende jaar. Sinds januari 2018 wordt de periode van uitgestelde bezoldiging gelijkgesteld aan gewerkte dagen. Voor leerkrachten die geen uitgestelde bezoldiging genieten tijdens de zomervakantie geldt de gelijkstelling ook voor de dagen waarop ze een werkloosheidsuitkering met vrijstelling van zoeken naar werk ontvangen van de RVA.
Flexi-job voor zelfstandigen
We hebben hierboven al uitgebreid aangehaald hoe je als werkgever een beroep kan doen op een flexi-medewerker en wat de voorwaarden precies zijn. Maar kan je een flexi-job als zelfstandige uitoefenen?
Kan je als zelfstandige een flexi-job uitoefenen?
Voor zelfstandigen gelden dezelfde voorwaarden als hierboven beschreven . Je moet onder andere minstens vier vijfde hebben gewerkt als loontrekkende bij een werkgever in het derde kwartaal voorafgaand aan je zelfstandige activiteit. Ben je al langer dan drie kwartalen zelfstandige, dan kan je geen flexi-job uitoefenen.
Kan je als zelfstandige een flexi-jobber aanwerven?
Ben je zelfstandig in een van bovenvermelde sectoren, dan kan je een flexi-jobber aannemen. Net zoals wanneer je ander tijdelijk personeel – jobstudenten, uitzendkrachten enzovoort – inschakelt, kan je hiervoor een beroep doen op een externe payrolldienst.
Wil je als zelfstandige graag een werknemer via het flexi-statuut inschakelen? Neem dan contact op met de payroll service van Liantis voor meer informatie.
Flexi-jobs: belastingen en sociale zekerheid
Een flexi-job is fiscaal en sociaal voordelig, zowel voor jou als werkgever als voor je medewerker.
- Een flexi-jobber ontvangt een uurloon dat minstens 10,27 euro bedraagt (indexeerbaar), met inbegrip van het flexi-vakantiegeld.
- Het uurloon moet worden aangevuld met flexi-vergoedingen die zijn verschuldigd volgens de cao, zoals toeslagen en premies.
- Het flexi-loon, de flexi-vergoedingen en het flexi-vakantiegeld zijn vrijgesteld van sociale bijdragen en van belastingen in hoofde van de werknemer. Het brutosalaris komt met andere woorden overeen met de nettovergoeding.
- Als werkgever betaal je een bijzondere werkgeversbijdrage van 25%.
- Een flexi-jobber bouwt sociale rechten op.
- Het flexi-loon, de flexi-vergoedingen, het flexi-vakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdrage zijn aftrekbare beroepskosten.
Raamovereenkomst flexi-jobs
Om een flexi-jobber aan te werven, moet je eenmalig een schriftelijke raamovereenkomst opmaken met afspraken over onder meer de functie en het basisloon. Vraag om een modelovereenkomst bij je Liantis klantenadviseur.
Vervolgens moet je voor elke tewerkstelling een afzonderlijke arbeidsovereenkomst afsluiten en een Dimona-aangifte (Dimona FLX) doen. Voor een tewerkstelling van één dag volstaat een mondeling contract.
- Bij een schriftelijke arbeidsovereenkomst: je moet een Dimona FLX-aangifte doen per periode (maximaal een kwartaal) én het begin- en einduur bijhouden. Dat doe je ofwel via het geregistreerd kassasysteem, ofwel via een dag-Dimona. Dat is een alternatief systeem van aanwezigheidsregistratie op de website van de sociale zekerheid. Sinds 2018 kan het begin- en einduur ook worden bijgehouden via een aantal specifieke systemen van tijdsopvolging, zoals een prikklok.
- Bij een mondelinge arbeidsovereenkomst: je doet een Dimona FLX-aangifte per dag mét aangifte van het begin- en einduur.
Flexi-job en ontslag
Welke regels moet je volgen als je een flexi-jobber wil ontslaan?
In dat geval gelden de normale ontslagregels. Je past de regels voor het beëindigen van contracten van bepaalde duur toe.
Mag een werknemer na ontslag aan de slag als flexi-jobber?
Ja, als de voorwaarden om een flexi-job uit te oefenen vervuld zijn.
Veelgestelde vragen over flexi-jobs
1. Mag een medewerker aan de slag als flexi-jobber tijdens ziekte?
In principe mag hij tijdens een periode van ziekte bij een andere werkgever werken, aan sport doen, werken aan zijn huis uitvoeren of het huishouden doen. Als werkgever kan je dat niet verhinderen en mag je de werkkracht om die reden niet ontslaan. In de rechtspraak bestaat er vaak discussie over. De rechter kijkt dan naar de volgende elementen:
- Hoe zwaar is het vervangende werk?
- Belemmert of vertraagt het werk het genezingsproces?
- Wat was eerst: de arbeidsongeschiktheid of het vervangwerk?
Belangrijk: een flexi-job kan niet gecombineerd worden met eenzelfde of gelijkaardige hoofdactiviteit.
2. Hoeveel mag je maximaal verdienen als flexi-jobber?
Werknemers mogen onbeperkt bijverdienen met een flexi-job, maar het maximaal aantal toegestane werkuren in de sector in kwestie moet worden gerespecteerd. Voor gepensioneerden hangt het af van de leeftijd:
- Ben je 65 jaar of ouder, dan mag je onbeperkt bijverdienen.
- Ben je jonger dan 65, dan is er een jaarlijkse limiet die afhankelijk is van je persoonlijke situatie.
3. Hoeveel bedraagt het maximaal aantal uren dat een flexi-jobber mag werken?
Hoewel werknemers onbeperkt mogen bijverdienen in een flexi-job, moet het maximaal aantal toegestane werkuren in de sector in kwestie altijd worden nageleefd.
LANDBOUW
Flexijobs waren tot nu toe mogelijk in de horeca en detailhandel. Slagers en bakkers konden er beroep op doen, maar landbouwers met een hoevewinkel of marktkraam niet. Werknemers die minstens vier vijfden werken of 65-plussers komen in aanmerking voor het flexijobstatuut. Flexijobbers betalen geen sociale bijdragen of belastingen op hun loon en ze mogen onbeperkt bijverdienen. Werkgevers betalen een verlaagd tarief van 25 procent werkgeversbijdragen bovenop het loon van een flexi-jobber. Het systeem is zo erg interessant voor zowel de werkgever als de werknemer.
Ann Detelder, manager Steunpunt Korte Keten, reageert tevreden: “Als Korte Keten ondernemer zal je dus op een heel flexibele en gunstige manier mensen tewerk kunnen stellen die reeds 4/5 of voltijds werken of gepensioneerd zijn. We zijn bijzonder verheugd dat op deze manier de Korte Keten sector ondersteund wordt.”
Ten slotte wil de regering ook werk maken van een "gezondheidsshift", die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) samen moeten uitwerken. Het zou daarbij de bedoeling zijn om de btw op ongezonde producten te verhogen en die op gezonde producten (zoals groenten en fruit) te verlagen. Aangezien vandaag een btw van 6 procent geldt voor groenten en fruit, zou dat de invoering van het nultarief betekenen. Ook in Nederland beloofde de regering Rutte IV nul procent btw op groenten en fruit, maar daar lijkt voorlopig geen schot in de zaak te komen.