Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 jul 2022 12:43 

PFAS, één jaar later


Net voor de zomer van 2021 werden bij de werken aan de Antwerpse Oosterweelverbinding PFAS vastgesteld. De stof leidde tot onrust en vragen. De Vlaamse Regering besliste daarom om het onderzoek gecoördineerd aan te pakken met partners en overheidsorganisaties, waaronder ook de VMM. Nu, één jaar later, brengen we in deze thematische nieuwsbrief een overzicht en stand van zaken rond de PFAS-problematiek en vooral de rol die de VMM hierin speelt.

 
 

Wat zijn PFAS nu juist? »

 

PFAS-dossier versterkt aandacht voor nieuwe zorgwekkende stoffen

In februari 2020 was er al een PFAS-actieplan voor Vlaanderen opgemaakt, waar ook de VMM aan meewerkte. Na de vaststellingen op de Oosterweelsite besliste de Vlaamse Regering in juni 2021 een onafhankelijke opdrachthouder voor PFAS – Karel Vrancken – aan te stellen om het geheel te coördineren. Hij richtte een expertenwerkgroep op en leverde twee tussentijdse rapporten af. Een derde rapport verscheen vorige vrijdag 15 juli. De VMM brengt hier haar expertise in. Zo bouwen we inzichten op om gericht en met kennis van zaken op te treden. Zowel voor PFAS, als voor alle nieuw opkomende zorgwekkende stoffen die niet thuishoren in het milieu.

Meer over het PFAS-actieplan en de gecoördineerde Vlaamse aanpak »

 

PFAS meten is weten

Op de locaties waar PFAS opdook, moesten de meest acute problemen, risico's en noden snel gedetecteerd worden. Daarom ondersteunde de VMM gebiedsgericht met een specifiek monitoringscampagne naar PFAS in de omgeving van de Oosterweelwerf. Tegelijkertijd moest de verspreiding van PFAS in het milieu in het algemeen beter in kaart gebracht worden. Daarvoor zette de VMM begin dit jaar ook een grootschalige monitoringscampagne op naar PFAS in oppervlaktewater, grondwater, drinkwater en afvalwater. De expertengroep baseert zich op de resultaten van deze metingen, samen met de kennis van andere instanties, om aanbevelingen te formuleren voor het PFAS-actieplan.

Ontdek meer over de VMM-metingen »

 

Impactbeoordeling PFAS in afvalwater

Een van de bronnen van PFAS-verspreiding is de lozing van afvalwater in oppervlaktewater en rioleringen. Bedrijven die afvalwater willen lozen, moeten daarvoor een toelating aanvragen via de omgevingsvergunning. Het is de bevoegde overheid (gemeente, provincie, minister) die een beslissing neemt over de omgevingsvergunning op basis van o.a. het advies van de VMM. De VMM berekent in haar advies ook de impact van een lozing op het ontvangende oppervlaktewater en bekijkt of die lozing verenigbaar is met de doelstellingen van de kaderrichtlijn Water.

Meer over de impactbeoordeling »

 

Aandacht voor PFAS in plannen en maatregelen voor de toekomst

De Europese kaderrichtlijn Water is in Vlaanderen omgezet in het decreet Integraal waterbeleid. Die moet zorgen voor een goede toestand van zowel oppervlakte- als grondwater. Om dit te realiseren stelde de Vlaams Regering, op voorstel van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW), op 1 juli laatstleden stroomgebiedbeheerplannen vast voor de volgende zes jaar. Dit gebeurt onder de naam 'De Grote Stroomversnelling'. De VMM coördineert de werking van de CIW en het VMM-onderzoek vormt de basis voor de beleidsvorming. PFAS is een van die gevaarlijke stoffen die hierbij specifieke aandacht krijgt. Op Europees niveau stuurt de VMM mee aan om de PFAS-problematiek aan te pakken aan de bron.

Meer over hoe de Vlaamse aanpak in een Europees kader past »

 

Info over PFAS in je buurt? »

PFAS op vlaanderen.be »

 

Contact

 

Heb je vragen? Mail naar communicatie@vmm.be

 

Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse Milieumaatschappij
Deze email was gestuurd naar sofie@agripress.be
Voorkeuren aanpassen | Uitschrijven | Disclaimer

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer