Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 14 jul 2022 08:54 

Klimaatopwarming: nood aan watercommissaris


Een jaar na de waterbom van vorige zomer heeft een inter­nationaal expertenpanel een tienpuntenplan klaar om Vlaanderen beter te beveiligen tegen overstromingen. Een nieuwe watercommissaris moet de leiding krijgen over die aanpak.

Het rapport werd opgesteld op vraag van Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Een panel van internationale experts stelde een advies samen om Vlaanderen beter te beschermen tegen extreme regenval en langdurige droogte.

Dat rapport is net geen jaar na de verwoestende waterbom afgerond. De belangrijkste conclusie is dat het in de toekomst echt anders moet. Zo moet er een watercommissaris komen die de leiding krijgt over alles wat in Vlaanderen met waterveiligheid te maken heeft, vergelijkbaar met de "Deltacommissaris" in Nederland. Experten pleiten er ook voor om rivieren en waterlopen meer ruimte te geven, zodat ze opnieuw kunnen meanderen en - indien ­nodig - buiten hun oevers kunnen treden. Ook moeten sponslandschappen, zoals moerasgebieden, hersteld worden en moet in steden en dorpen de nadruk liggen op minder verharding. Als het verhogen van de waterveiligheid niet versnelt, dan zal de klimaatverandering ons inhalen, zo zeggen de experten. Met veel meer overstromingen tot gevolg en grote maatschappelijke en economische schade.

"De beleidsaanbevelingen van de experten maken duidelijk dat verder en sneller investeren in waterbeheersing aan de orde is", aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). "We moeten leren leven met water maar ook ruimte (terug)geven aan water. Ik ga nu aan de slag met de beleidsaanbevelingen om zo concrete acties uit te rollen. Want: the future is now en we moeten toekomstige generaties zoveel mogelijk vrijwaren van de schadelijke gevolgen van zo een waterbom. Het is 5 na 12."

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ziet in het expertenrapport een goede leidraad voor de toekomst. "Met de Blue Deal hebben we begin deze legislatuur de fundamenten gelegd van ons toekomstig waterbeleid. Stap voor stap geven we water in Vlaanderen opnieuw meer ruimte, waar die ruimte vroeger vooral werd afgenomen. Op 110 plaatsen in Vlaanderen geven we water opnieuw de ruimte die het nodig heeft. We zijn de tanker aan het keren, maar ik ben mij er als geen ander van bewust dat dit slechts het begin is."

 

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer