De meeste telers met nog oude aardappelen in stock, hebben hun laatste aardappelen van de hand gedaan aan 12,50 euro/100 kg, een minderheid rekende op een prijsstijging.
Sommigen hebben verkocht/gekocht aan 15 euro/100kg.
Voor wat betreft de vroege aardappelen begint de stress door het weer toe te slaan:
De nieuwe aardappeloogst zette zijn opmars voort na het weekend. Het aprilcontract “23 steeg naar een hoogste prijs van 22,50 euro en sloot op 22,20 euro (150x).
De weersomslag naar stabiel droog weer voor de komende 2 weken in combinatie met heel hoge temperaturen/hitte vanaf het komende weekend heeft de koopbelangstelling aangewakkerd. Daarmee komt een einde aan een wekenlange periode met zeer gunstige groeiomstandigheden.
Stagnatie van de rendementen door droogte, hitte, het groen verflenst, er zit gemiddeld 30ton/ha onder, moeilijke oogst op de zwaardere gronden, ... , de stress slaat toe.
Prijzen - afhankelijk van de streek, de grondsoort, ... - tussen 17 en 20 euro/100 kg.
Droogte/hitte
Vandaag kondigde de gouverneur van West-Vlaanderen een captatieverbod uit het Ijzerbekken aan; nogmaals slecht nieuws voor de land- en tuinbouwers. De voorbije maanden kregen de gewassen aldaar helemaal geen hemelwater, het is er kurkdroog.
Vooral hoge concentraties ozon kunnen schade veroorzaken aan het gewas. Ozon tast de celmembranen aan. De cellen lekken en sterven af. In dat geval manifesteert de ozonaanval zich acuut door de vorming van vlekken en geelverkleuring op het blad.
Rampenfonds/brede weersverzekering
De experten van de weersverzekering rukken de laatste dagen uit voor het opmeten van de schade door droogte.
Duidelijk is dat de telers de laatste jaren de extreme weersomstandigheden meer en meer voelen in het veld en vooral in hun portemonnee!
Vraag is ook of dit een houdbare situatie is voor de verzekeringsmaatschappijen?
Het Rampenfonds wordt vanaf 2020 over 5 jaar afgebouwd; de verzekeringspremies worden onbetaalbaar, want ook daar werkt het bonus-malus systeem.
In Frankrijk wordt voor de toekomst opnieuw door de overheid een soort 'Rampenfonds' in het leven geroepen, die de ergste calamiteiten zal opvangen (eigen risico 50%).
Dit zal serieus moeten gedebatteerd worden in het Vlaams Parlement, willen we onze landbouw nog een leven geven en vooral, willen we nog zoals nu verwend worden op ons bord.
Sofie Scherpereel, landbouwdeskundige