Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 jun 2022 08:54 

Dit was 2021 voor het FAVV: ethyleenoxide, brexit, PFAS en vogelgriep


Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kon in 2021 geleidelijk terugkeren naar de pre-coronawerking. De grootste uitdagingen waren productterugroepingen vanwege ethyleenoxide, de brexit, PFAS en de vogelgriep. Dat meldt het FAVV in een persbericht over het jaarverslag. Dat wordt vrijdag gepubliceerd op de website van het agentschap.

Afgelopen jaar in samenwerking met het FAVV 492 producten terug of ze stuurden een waarschuwing uit. Van die recalls waren er 210 te wijten aan ethyleenoxide, een gewasbeschermingsmiddel dat niet meer gebruikt mag worden in Europa.

Omdat het Verenigd Koninkrijk sinds 1 januari 2021 niet langer deel uitmaakt van de Europese Unie, moeten alle Britse voedingsbedrijven dezelfde importregels volgen als andere bedrijven uit derde landen, zoals China en Amerika. Aan de Belgische grens werden 6.250 zendingen van Britse goederen gecontroleerd. Er werd in 95 procent van de controles vastgesteld dat de producten voldeden aan de Europese wetgeving. Ook aan de exportzijde naar het VK betekende de brexit meer werk voor de controleurs.

Ook de historische verontreiniging met PFAS-stoffen afkomstig van 3M in Zwijndrecht, die in juni 2021 aan het licht kwam, bezorgde het FAVV extra werk, met onderzoeken naar voedingsbedrijven en levensmiddelen. Samen met federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) heeft het FAVV aan Europa gevraagd om zo snel mogelijk normen te bepalen voor PFAS in levensmiddelen.

      Vogelgriep

Het is ook duidelijk dat de vogelgriep steeds vaker en het hele jaar door opduikt. Het FAVV raadt daarom particulieren aan om waakzaam te zijn en hun dieren altijd af te schermen van wilde vogels. Dit kan bijvoorbeeld door het hok te overspannen met een net. Daarnaast roepen ze professionele houders op om de bioveiligheidsmaatregelen strikt op te volgen.

In het najaar van 2021 circuleerde het virus opnieuw onder wilde vogels. Op 15 november 2021 kondigde minister Clarinval daarom opnieuw een periode van verhoogd risico aan. Hierdoor konden extra maatregelen zoals de ophokplicht worden genomen om het risico op het virus in de Belgische pluimveebedrijven te beperken. In het laatste trimester van vorig jaar werden er maar drie haarden van vogelgriep vastgesteld. Toch raadt het FAVV aan om als particulier altijd jouw dieren te beschermen. Het virus gaat namelijk nog steeds rond bij wilde vogels.

Gisteren nog werd in Zoutleeuw, Vlaams-Brabant, een uitbraak vastgesteld bij een vogelhandelaar. Zo liet het FAVV weten. Om een verdere verspreiding van het virus te vermijden, wordt het pluimvee dat nog aanwezig is geruimd. Er worden ook een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer rond de haard ingesteld.

Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, moeten houders onmiddellijk hun dierenarts contacteren, zegt het FAVV. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken, wordt gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777. Meer informatie kan je ook vinden op de website van het FAVV (www.favv.be).

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer