Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 mei 2022 10:37 

Stikstofakkoord Vlaamse Regering: gedachtewisseling (2)


De Vlaamse Regering bereikte op 23 februari een akkoord over het stikstofdossier, de definitieve Programmatorische Aanpak van Stikstof (PAS). Met een totaalpakket aan maatregelen wil Vlaanderen de stikstofuitstoot drastisch inperken. Het akkoord heeft een grote impact op de landbouwsector. Na de gedachtewisseling van vorige week met ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir wisselen de leden van de commissie hierover verder van gedachten met minister Zuhal Demir.

BELUISTER

Jan Jambon (N-VA): “Bezwaren tegen stikstofakkoord zullen ernstig bekeken worden”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is het niet eens met de kritiek dat zijn regering verdeeld zou zijn over het stikstofakkoord. “Bedrijven die ten onrechte rood zijn (en dus moeten sluiten tegen 2025, red.), kunnen hun onderbouwde bezwaren uiten. We leven in een rechtsstaat. Die bezwaren zullen ernstig bekeken worden en dat hebben zowel minister (van Landbouw) Hilde Crevits als minister (van Omgeving) Zuhal Demir ook gezegd”, zo antwoordde Jambon in het Vlaams Parlement op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin.

Volgens Sintobin is er duidelijk sprake van “verdeeldheid” binnen de Vlaamse regering en de Vlaamse meerdereid over het stikstofakkoord. Zo leek minister Crevits vorige week - naar aanleiding van het dossier van het landbouwbedrijf van de Abdij van Averbode -  de deur op een kier te zetten voor bedrijven die denken dat ze onterecht de code rode hebben gekregen. Volgens de CD&V-minister kunnen die bedrijven hun dossier nog bespreken met de administratie. Maar haar collegaminister Demir leek de deur meteen opnieuw te sluiten en is niet happig om aan de lijst met 41 rode bedrijven te sleutelen. “Ik heb tot op dit moment geen rationeel argument gehoord waarom we het bedrijf van Averbode uit die lijst zouden halen”, zei de N-VA-minister.

Doemscenario vermijden

Volgens minister-president Jambon is er helemaal geen tweespalt binnen zijn regering. Volgens hem is het de ambitie om het stikstofakkoord uit te voeren om op die manier het doemscenario van een vergunningsstop te vermijden. Jambon verwijst naar het lopende openbaar onderzoek. Bedrijven die denken dat ze ten onrechte code rood hebben gekregen, kunnen in die procedure hun “onderbouwde bezwaren indienen”. Volgens Jambon zullen die bezwaren ook “ernstig bekeken worden” en is dat ook wat zijn ministers Crevits en Demir gezegd hebben. 

Jambon probeerde de discussie over de rode bedrijven ook in perspectief te plaatsen. “Het gaat om een 40-tal rode bedrijven op een totaal van 12.000 veehoudbedrijven in Vlaanderen. Het blijf een moeilijke beslissing, maar ze is noodzakelijk om een algemene bouwstop te vermijden”, aldus Jambon.

  Juridische onderbouw

Eerder op de dag hadden ook meerderheidspartijen CD&V en Open Vld kritische vragen over het akkoord, meer bepaald over de (juridische) onderbouw van de lijst met 41 rode bedrijven. Maar tijdens de plenaire kwamen beide partijen aanvankelijk niet tussen. Toen vraagsteller Stefaan Sintobin die houding “hypocriet” noemde, kwamen Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Tinne Rombouts (CD&V) alsnog kort tussen om te zeggen dat ze het antwoord van de minister-president steunen.

“De reden waarom ik niet tussenkom, is dat ik volledig onderschrijf wat de minister-president gezegd heeft: er is een openbaar onderzoek, er mogen bezwaren worden ingediend én er zal rekening mee worden gehouden als ze legitiem zijn. Meer moeten wij niet weten”, aldus Rutten.

Volgens Rombouts verdienen haar technische vragen en bekommernissen een antwoord, maar ook zij was “tevreden” met het antwoord van Jambon. “Vanaf het eerste debat over stikstof hier in het parlement heb ik opgeroepen om het openbaar onderzoek serieus te nemen en alle opmerkingen die daarover zouden binnenkomen ter harte te nemen en bij te sturen waar nodig. De minister-president heeft zich daar toen toe geëngageerd en ik heb dat nu in het antwoord van de minister-President opnieuw gehoord”, aldus Rombouts.

 

 

 


  Nieuwsflash
 
Verplaatsen van natuurgebiedenLees meer
 
 
Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt PASLees meer
 
 
Belg kookt feestmaal graag zelf Lees meer
 
 
Geen ‘dubbele afroming’ bij overname van nutriëntenemissierechten Lees meer
 
 
November 2024 op één na warmsteLees meer
 
 
Vernietiging van de vergunning van zalmkwekerij in OostendeLees meer
 
 
Vlaams Actieplan Duurzaam PesticidengebruikLees meer
 
 
Opnieuw meer stoppers dan starters in de landbouwLees meer
 
 
De implementatie van de Europese AI-verordening Lees meer
 
 
Nitraten: laagste aantal meetpunten in overschrijding ooitLees meer
 
 
Landbouwers rond 3M in Zwijndrecht kunnen opnieuw tegemoetkoming aanvragen voor PFAS-vervuiling Lees meer
 
 
Financiële ondersteuning voor vorming en advies rond duurzame bedrijfsvoeringLees meer
 
 
Voorstel van decreet MAP7Lees meer
 
 
Aanpassing regels pluimveekooien, thuisslachting en beschutting Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer
 
 
Brochure omgaan met droogte en hevige regenval Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor uw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Legislatuurverslag 2019 - 2024Lees meer
 
 
Bodempaspoort wint Agoria Digital Society Award in categorie duurzaamheid Lees meer
 
 
Varkensbedrijven - Warme sanering Lees meer
 
 
Beleidsnota RampenschadeLees meer
 
 
Aardappeltelers staan voor meerdere en nieuwe uitdagingenLees meer
 
 
Jubileumeditie Trefdag VarkensAcademie Lees meer
 
 
VLIF: opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategieLees meer
 
 
Nieuwe Gedragscode aardappelcontracten Lees meer