De voorzitter
Mevrouw Talpe heeft het woord.
Emmily Talpe (Open Vld)
Voorzitter, minister, ik richt deze vraag om uitleg tot u naar aanleiding van de voorstellen die de Europese Commissie op 5 april jongstleden op tafel heeft gelegd om de schadelijke uitstoot door de industrie en intensieve veeteelt verder in te perken. Het gevolg hiervan – dat zal ik verder nog duiden – is dat het aantal bedrijven dat wordt gevat door deze regels, aanzienlijk uitbreidt, vanwege de modernisering van deze richtlijn.
Het is de bedoeling om een bijdrage te leveren in het streven van de Europese Unie om tegen 2050 geen broeikasgassen meer uit te stoten. Maar het gaat verder en betreft ook vervuilende stoffen als ammoniak, fijnstof en zware metalen. De voorbije jaren is de uitstoot al serieus verminderd, met 40 tot 75 procent. Door de aanscherping moet de uitstoot verder worden verminderd.
Zoals daarnet gezegd, zal ook het speelveld worden uitgebreid. We hebben nu ongeveer 20.000 landbouwbedrijven die onder de richtlijn vallen, maar met de nieuwe regels zullen dat geleidelijk aan 185.000 vestigingen zijn, die samen 13 procent van de Europese landbouwbedrijven uitmaken.
De Europese commissaris voor Milieu is uiteraard heel blij met de nieuwe maatregelen. Hij stelt dat de rundvee-, varkens- en pluimveebedrijven samen 60 procent van de uitstoot van ammoniak en 43 procent van de uitstoot van methaan veroorzaken. Die maatregelen zullen ertoe leiden dat de situatie aanzienlijk verbetert. Hij spreekt over een bedrag van 5,5 miljard euro per jaar. Ik wilde even aanhalen hoe hij aan dat bedrag komt. Het is een opmerkelijke vaststelling.
Minister, wat vindt u zelf van die voorstellen? Hebt u kennis van de inhoud ervan?
Wat zullen de gevolgen zijn voor onze Vlaamse bedrijven en zeker voor de nutsdierenhouders?
Welke gevolgen hebben deze voorstellen op praktisch en financieel vlak? Wat zal er op hen afkomen?
Tot slot, welke impact zal dit algemeen hebben op het Vlaamse landbouwbeleid?
De voorzitter
Minister Crevits heeft het woord.
Minister Hilde Crevits
De voorstellen tot aanpassing van de Europese richtlijn over industriële emissies worden door onze administratie opgevolgd om de impact op de Vlaamse veehouderij in te kunnen schatten. Een belangrijke wijziging heeft betrekking op de uitbreiding van het aantal bedrijven die onder de richtlijn zouden vallen. Alle rundvee-, varkens- en pluimveebedrijven met meer dan 150 grootvee-eenheden zouden onder het toepassingsgebied van de richtlijn vallen. Voor Vlaanderen betekent dit een substantieel groter aantal bedrijven aangezien 150 grootvee-eenheden overeenstemt met 500 vleesvarkens, 10.714 leghennen of een melkveebedrijf van 105 melkkoeien en bijhorend jongvee. Dat is toch indrukwekkend.
De milieunormen zullen voor elke sector worden gedefinieerd en bij de beste beschikbare technieken (BBT’s) worden gepubliceerd. Er is nog geen zicht op de concrete milieunormen en dus kunnen we de concrete impact en de gevolgen niet in kaart te brengen voor die veehouderijen die door de richtlijn gevat zouden zijn.
Op dit ogenblik kunnen we dus niet precies meegeven wat de impact van de richtlijn en de bijhorende normen is op het Vlaamse landbouwbeleid.
De voorzitter
Mevrouw Talpe heeft het woord.
Emmily Talpe (Open Vld)
Bedankt voor uw antwoord. Ik denk dat het wel begrijpelijk is dat de sector bezorgd is. Er komt vandaag al heel wat op hen af. Door de perceptie van de druk die op de landbouw ligt, voelen ze zich soms de oorzaak van heel veel problemen, terwijl ze ook wel samen willen zoeken naar oplossingen en ze in de toekomst ook zelf de oplossing zullen uitmaken. Het is dus nog wat afwachten wat die Europese maatregelen zullen zijn. We hebben natuurlijk ook het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), waarvoor we ons strategisch programma opmaken. Het lijkt me goed dat we dit heel goed op elkaar afstemmen en bekijken wat de gevolgen ervan zijn. Ik heb dus geen bijkomende vragen, aangezien we nog even moeten afwachten, maar ik ben in ieder geval blij dat uw administratie en uzelf dit ook opvolgen.
De voorzitter
Minister Crevits heeft het woord.
Minister Hilde Crevits
Ik heb geen verdere commentaar. Er waren ook geen verdere vragen.
De voorzitter
De vraag om uitleg is afgehandeld.