Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 apr 2022 09:00 

ikhebimpact.be


De federale overheid lanceert een informatiecampagne met praktische tips om slim om te gaan met energie en zo Oekraïne te helpen. De campagne wordt ondersteund met radiospot op alle grote nationale zenders en website ikhebimpact.be.

 

Energieminister Van der Straeten: “Slim omgaan met energie is goed voor je portemonnee, het helpt ons om minder afhankelijk te worden van Rusland en het is goed voor het klimaat. Kleine tips met een grote impact want door slim om te gaan met energie kan je als gezin al makkelijk honderden euro’s besparen.” Staatssecretaris Michel kondigt ook aan dat de overheid het goede voorbeeld geeft en aan Regie der Gebouwen vraagt om in alle federale overheidsgebouwen de verwarming een graad lager te zetten. 

De oorlog in Oekraïne maakt duidelijk hoe afhankelijk Europa is van gas en olie uit Rusland. Uit Rusland importeert België 30% aardolie, 20% uranium en tot 6% aardgas. Verschillende Europese landen zoals Frankrijk, Nederland en Duitsland hebben net als ons land maatregelen genomen om hun energieafhankelijkheid af te bouwen en een energiebesparingscampagne gelanceerd. Minister Van der Straeten herhaalt dat er op vlak van bevoorrading geen probleem is. “Niemand kan voorspellen hoe het conflict gaat evolueren maar we kunnen ons nu al voorbereiden. Want door samen energie te besparen helpen we Oekraïne en kunnen we de afhankelijkheid van energie uit Rusland snel verminderen.” 

Al heel veel Belgen zetten de verwarming een graadje lager of laten de auto eens staan. De campagne is er één zonder verplichtingen of verboden maar met eenvoudige tips die samen een grote impact hebben. Je verwarming een uurtje vroeger op nachtmodus of je diepvriezer iets minder koud zetten. De energievreters in je huis afschakelen of eens de bus, tram of fiets nemen. Jij hebt impact door je verbruik van gas en olie een beetje te verminderen. Want elf miljoen kleine beetjes, dat maakt een heel groot verschil 

Tegelijkertijd kan je ook al maatregelen treffen om je voor te bereiden op komende winter. Belgische woningen verbruiken bijna de meeste energie van heel Europa. Een energiezuinig huis levert veel op: je verbruikt minder energie, je bespaart op je energiefactuur en je helpt het klimaat. Isoleren is de beste keuze. Een goed geïsoleerd huis bespaart tot 30% energie.  

Staatssecretaris Michel heeft aan de Regie der Gebouwen gevraagd om de nodige actie te ondernemen om in alle federale overheidsgebouwen de verwarming een graad lager te zetten. Staatssecretaris Michel: “In het licht van de energie- en klimaatcrisis is het van essentieel belang ons gedrag aan te passen. De Regie der Gebouwen is een van de grootste vastgoedbeheerders van België. Elke dag worden grote investeringen gedaan om ons energieverbruik te verminderen en onze productie van hernieuwbare energie te verhogen. De beste energie is echter de energie die we niet verbruiken. Daarom nodigen wij ook al onze bewoners uit om hun gedrag aan te passen door de temperatuur van hun lokalen te verlagen. “ 

Naast de campagne ikhebimpact.be heeft de federale regering reeds beslist om de energietransitie te versnellen om zo onze afhankelijkheid van fossiele energie te verminderen. Ze heeft bijkomend bijna 1.2 miljard vrijgemaakt voor meer wind op zee en op land, BTW voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers verlaagd naar 6% en de BTW-verlaging naar 6% voor afbraak en heropbouw verlengd. Een financieel duwtje in de rug voor wie nu actie neemt.  

De informatiecampagne loopt vanaf begin april tot half mei. Een radiocampagne met 30” spot wordt uitgezonden op alle grote nationale zenders, voor periode van een week. Op de website ikhebimpact.be kan je 5 eenvoudige tips ontdekken en doorklikken naar informatie van de regio’s met premies en voordelen om energie te besparen om je zo voor te bereiden op komende winter

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer