Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 apr 2022 11:51 

Landbouwconjunctuurindex voorjaar 2022: onzekerheid door torenhoge productiekosten onhoudbaar!


De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw daalt stevig in het voorjaar van 2022. De tevredenheid over de afgelopen zes maanden krijgt een knauw. De verwachtingen voor de komende 6 maanden zakken zelfs naar een dieptepunt sinds de start van de bevragingen in 2007. De Russische inval in Oekraïne is een belangrijk element dat het negatieve gevoel van de land- en tuinbouwers helpt te verklaren. Dat blijkt uit de landbouwconjunctuurenquête, waaraan 514 landbouwers uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) in maart 2022 hebben deelgenomen.

Bestanden beschikbaar voor download:
Rapport (303.6 Kb)

Vanuit Europa zijn steunmaatregelen goedgekeurd en Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits kondigt ook extra steun vanuit Vlaanderen aan.

Sofie Scherpereel: "Dit rapport bewijst nog eens hoe financieel diep de landbouw momenteel zit. De boeren hebben tijdens de Corona pandemie de maatschappij rechtgehouden, nu zijn het zij die hoogdringend moeten geholpen worden, willen we blijven verwend worden op ons bord. Meststoffen zijn verviervoudigd in prijs, brandstof en energieprijzen swingen de pan uit, etc ... . Landbouwers moeten nu alle kosten maken/voorschieten voor de komende productie (half jaar later) en hopelijks is het klimaat ons gunstig gestemd, dat valt ook nog af te wachten. De boeren zaten al op hun tandvlees door o.a. de misoogsten in de laatste jaren, als klap op de vuurpijl is er nu de oorlog in Oekraïne.

Ook de recent opgerichte Federale Taskforce Voeding stelde een aantal punten duidelijk.

Warme oproep aan minister Crevits om dringend uit haar kot te komen met concrete én directe steun voor de 'boerende boer'."

Landbouwconjunctuurindex voorjaar 2022

De conjunctuurindex is gezakt van 79 naar 65. De index kan gaan van 0 tot 200. Bij een waarde van 100 zijn er evenveel positieve als negatieve antwoorden. De daling doet zich voor bij op een na alle deelsectoren. De vleesveesector tuimelt van een hoog niveau naar beneden, de index van groenten in openlucht en groenten onder glas bereikt een nieuw laagterecord, de varkenssector stijgt weliswaar, maar blijft op een bijzonder laag niveau acteren.

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: “Landbouwers zijn heel bezorgd over de stijgende kosten van voornamelijk voeder, meststoffen en energie door de oorlog in Oekraïne. De crisis kan tot ernstige marktverstoringen leiden bij landbouw- en voedingsproducten. Ook de toenemende inflatie en het verlies van koopkracht bij de consument baren zorgen. Europa heeft ondertussen een steunpakket beloofd en ook Vlaanderen zal extra inspanningen leveren om de land- en tuinbouwsector in moeilijke tijden te steunen.”

Zoals gebruikelijk in de voorjaarsenquête daalt het aantal landbouwers die de afgelopen 6 maanden belemmeringen hebben ondervonden. De verbetering is voornamelijk te danken aan een gunstigere inschatting van de weersomstandigheden. Varkenshouders en fruittelers melden de meeste belemmeringen, waaronder financiële en afzetproblemen. Beperkingen vanuit de overheid komen opvallend vaak terug bij producenten van dierlijke sectoren. Hier speelt waarschijnlijk het stikstofakkoord een belangrijke rol waarbij landbouwbedrijven strengere milieunormen krijgen opgelegd, en waarbij de meest vervuilende bedrijven de deuren moeten sluiten. Groentetelers vrezen dan weer de aanscherping van de bemestingsregels in 2022.

Ondanks de daling van de conjunctuurindex bij de meeste sectoren, daalt het aandeel van land- en tuinbouwers die het komende jaar investeringen plannen niet. Sectoren waarin de prijsvorming goed is gegaan, zoals akkerbouw en vleesvee, kennen zelfs een stijging in de geplande investeringen. Bij de varkenssector zien we de omgekeerde beweging: slechts 12% van de ondervraagde varkenshouders plant binnen het jaar een of meerdere investeringen.

LEES HET RAPPORT

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer