Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 mrt 2022 07:29 

De vlasmarkt


2022 is nauwelijks 3 maanden ver, toch kunnen we het al “labelen” onder zeer diverse namen: “het jaar van de oorlog in Europa”, “het jaar van de hoge inflatie”, “het jaar van de tekorten”. Al de omschrijvingen van hierboven versterken uiteraard elkaar. België had al bijna de laagste groeicijfers van Europa bij de start van 2022 en alles wat er bovenop is gekomen is uiteraard niet erg bemoedigend. De nieuwe en oude flessenhalzen in de aanvoerketens laten zich wereldwijd gelden, productiedalingen door velerlei tekorten en verstoringen zijn overal zichtbaar aanwezig.

De inflatie stijgt door stijgende energie-en materiaalkosten, de lonen volgen. De loonspiraal zal zich in België terug sneller laten voelen dan in de ons omringende landen. We  hebben nog steeds de “timing” tegen ons om een kostprijs-spiraal te vermijden.
Reden te meer om ook in de komende maanden in te zetten op productiviteits-groei waar mogelijk. De verdere digitalisering & automatisering (ook binnen onze eigen sector) lijkt de enige effectieve maatregel op middellange en lange termijn. Gert Peersman (Econoom UGent ) verklaarde zelfs recent dat België voor de betaling van de pensioenfactuur slechts voor 1/9 zal mogen rekenen op de aangroei van jobs, maar vooral voor 8/9-sten van verdere productiviteitsgroei.

Productiviteitsgroei als “driver” van welvaart!
Aan de diverse overheden in ons landje en onze regio om hier via slimme flankerende maatregelen de weg te helpen effenen voor privé/bedrijfsinvesteringen. De vlassector is er klaar voor.
Het jaar-event van de textiel-federatie Fedustria :“ De toekomst? Onze industrie maakt ze!” van 08 maart ll. stond bijna volledig in het teken van “circulariteit en de circulaire economie.” Onze vezel is hier optimaal geplaatst om hierin zijn plaats op te nemen.

België

LANGE VEZELS :
Een recente Chinese aankoop-missie in de klassieke Europese vlaslanden in de tweede helft februari/eerste helft maart heeft de prijzen blijkbaar nog wat meer onder druk gezet. Het is wachten op een nieuwe normalere oogst om de verkoopsprijzen terug op een langdurig en toch rendabel niveau te krijgen.

KORTE VEZELS :
Er is vooral een zeer groot aanbod voor korte vezel bestemd voor de papier-industrie. Een papierindustrie die het zelf ook in het algemeen zeer lastig heeft om aan de vraag te voldoen wegens grondstoftekorten ( houtvezels blijken moeilijk te krijgen wegens de hoge vraag naar hout vanuit de bouwsector en vanuit China ). De prijzen voor KV voor papier blijven echter neerwaarts onder druk.
Aan de andere kant is er voor de hogere kwalitatieve korte vezels wel een opwaartse prijsdruk, waardoor er een inherente spanning in de aanbodmarkten KV blijft.

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer