Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 01 feb 2022 14:31 

Correct bemesten bij de start nieuwe bemestingsseizoen


Op 16 februari start het nieuwe bemestingsseizoen. Voor de waterkwaliteit is het belangrijk dat wie bemest de uitrijregeling kent en correct toepast. Op basis van de meest vastgestelde inbreuken geven we een aantal bemestingstips om correct te bemesten.

 

In 2021 heeft de dienst Handhaving van de Mestbank in Vlaanderen 2496 opbrengingscontroles, 621 mestopslagen op de kopakker en 162 kunstmestcontroles uitgevoerd. De controleploegen waren vooral actief in de gebieden met een slechte waterkwaliteit, de zogenaamde VODKA-gebieden. Maar ook daarbuiten werd gecontroleerd. Bij 6% van de opbrengingscontroles, 15% van de mestopslagen op de kopakker en 7% van de kunstmestcontroles werden een of meerdere inbreuken vastgesteld. De inbreuken tonen aan welke bemestingspraktijken beter kunnen. Bemesten met kunstmest en andere meststoffen

Op basis van de meest voorkomende inbreuken tijdens de opbrengings- en kunstmestcontroles, wijzen we graag op de volgende aandachtspunten.

Breng mest emissiearm op, om de ammoniakuitstoot te beperken

  • Gebruik de juiste bemestingstechniek. Een sleufkouter mag alleen op grasland en niet op akkerland worden gebruikt.
  • Gebruik sleepslangen correct. Sleepslangen moeten op de grond slepen (vandaar de naamgeving) en mogen niet boven het grondoppervlak hangen.
  • Werk mest met breedwerpige verspreiding tijdig onder. Breedwerpige bemesting moet binnen de 2 uur ondergewerkt zijn. Nog beter is dat de mest direct ondergewerkt wordt. Dat laatste is altijd verplicht op zaterdag.

Respecteer de afstandsregels voor bemesting naast waterlopen

  • Hou minstens 5 meter afstand van een gecatalogeerde waterloop, 1 meter van een niet-gecatalogeerde waterloop en 10 meter van een waterloop in VEN-gebied. Die afstandsregels gelden voor alle meststoffen (dierlijke mest, effluent, kunstmest…). Als de afstandsregels niet worden gerespecteerd, gaat dat soms gepaard met lozing.
  • Voer geen bemestingen en grondbewerkingen uit in de teeltvrije zone van 1 meter langs alle oppervlaktewaterlichamen. In die zone mogen geen meststoffen worden opgebracht, geen grondbewerkingen worden uitgevoerd en geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Respecteer het bemestingsverbod op drassige of bevroren gronden

Op drassige of bevroren gronden mag niet bemest worden. De opgebrachte meststoffen spoelen immers af of kunnen niet ondergewerkt worden, met lozing tot gevolg. Dat geldt ook voor bemesting met effluent.

Respecteer het bemestingsverbod en de uitrijregeling

  • Bemest niet op percelen met nulbemesting in natuurgebieden en op percelen met nulbemesting waarop een beheerovereenkomst van toepassing is.
  • Respecteer de uitrijperiode.
Mestopslagen op kopakkers

Het is belangrijk om de afstandsregels te respecteren bij mestopslagen op de kopakkers. Inbreuken daarop gaan soms gepaard met lozing. De te respecteren afstand tot een perceelsgrens of waterloop is minstens 10 meter. Bij het gebruik van mestzakken is het best om die regel ook te volgen zodat bij ongelukken niet direct mestsappen op de openbare weg kunnen stromen, met lozing tot gevolg.

Denk er ook aan om de mestopslagen af te dekken als dat verplicht is. Vanaf 1 november tot en met 15 januari moet de mestopslag altijd afgedekt worden. Als de mestopslag langer dan 2 maanden aanwezig is voor het uitspreiden, moet die ook afgedekt worden. Ook buiten de wintermaanden.

Controles bemesting in fruitplantages

Vanaf dit jaar gaat bij de controles extra aandacht uit naar de bemesting in de fruitteelt met vloeibare meststoffen. De bemesting moet emissiearm gebeuren, dat wil zeggen:

  • via een injectiesysteem
  • of breedwerpig (spuiten van mest tot tegen de stam). In dat geval moet de mest binnen de 2 uur volledig ondergewerkt zijn.
Wat als de dienst Handhaving inbreuken vaststelt?

Als tegen de bovenstaande regels wordt gezondigd, zoals onderstaande foto's illustreren, maakt de dienst Handhaving een proces verbaal op.

 

Niet-emissiearme bemesting in de fruitteelt Afstandsregels tot een gecatalogeerde waterloop zijn niet gerespecteerd Mestopslag op de kopakker voldoet niet aan de afstandsregel van 10m tot de perceelsgrens

 

Hoe kunt u een inbreuk melden?

Ziet u een lozing of andere overtreding? Dan kunt u dat melden via info@vlm.be aan de dienst Handhaving van de Mestbank. U kunt ook contact opnemen met de lokale politie. Maak indien mogelijk een foto van de vermoedelijke overtreding, zodat u die kunt meesturen met uw melding. Wilt u een melding doen? Bekijk deze info op de VLM-website.

Waar vindt u meer informatie?

De uitrijregeling en andere regels voor het aanwenden van mest, vindt u terug op de VLM-website

Voor meer inhoudelijke informatie:

Chris De Saedeleer, Coördinator Toezichthouder
Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel
T 02 543 69 11

 

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer