Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 nov 2021 09:19 

Invloed klimaatverandering op peren


Vanaf volgend jaar wordt in de Ecotron, de klimaatkamers op het Nationaal Park Hoge Kempen in Eisden, ook onderzoek gedaan naar de invloed van de klimaatverandering op de peren. Tot nu toe werd daar de invloed van de klimaatwijziging op de heide en gerst onderzocht door wetenschappers van onder meer de UHasselt.

 

De Ecotron is een opvallend, spiegelend onderzoekscentrum in Eisden (Maasmechelen), bij één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is vijf jaar geleden opgericht door de UHasselt en bestaat uit 12 hoogtechnologische ecosysteemkamers, waarin het klimaat van de toekomst kan worden nagebootst. Tot nu toe werd daarbij vooral gekeken naar de invloed van de klimaatverandering op de heide.

Maar vanaf volgend jaar zal ook gekeken worden naar de invloed van de klimaatverandering op peren. "We merken de jongste jaren dat de klimaatperikelen zoals hittegolven hun invloed hebben op alle fruitsoorten, maar vooral de peren hebben er last van", vertelt Dany Bylemans van PC Fruit. "De vruchten verbranden en zijn minder houdbaar. Maar ook de boom ziet er van af, hij krijgt minder water, er is minder groei, hij sluit zijn huidmondjes zodat hij minder verdampt maar daardoor vertrekt er ook minder sap naar de vruchten. Dat zijn allemaal zaken waar we op dit moment te weinig zicht op hebben. Daarom willen we onderzoeken welke maatregelen we de telers kunnen aanbevelen bij het aanleggen van nieuwe boomgaarden of bij het snoeien, om een deel van de problemen op te vangen, zeker tegen 2050."

Wetenschappers uit heel de wereld hebben een consensus bereikt over hoe het klimaat er in 2050 zal uitzien. Dat wordt gesimuleerd in de klimaatkamers, en zo kan de vergelijking gemaakt worden met het klimaat van vandaag. Het gaat om parameters als temperatuur, CO2, maar ook de grillige neerslag. En dat wordt dan getest op perenbomen die geplant worden in 3 kamers met het toekomstige klimaat en 3 kamers met het huidige klimaat, telkens met 2 volwassen perenbomen in elke kamer. In de loop van volgend jaar worden de bomen in 2 fasen in de klimaatkamers ingebracht, eerst krijgen ze een seizoen om zich aan te passen en pas dan start de klimaatsimulatie.

Het is overigens geen toeval dat op de perenteelt wordt gefocust, want die wordt alsmaar belangrijker dan de appelproductie in Haspengouw.

BELUISTER

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer