Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 okt 2021 12:25 

Goedkeuring Europese methaanstrategie


Het Europees Parlement keurde vandaag haar verslag over een ‘EU-strategie om methaanemissies terug te dringen’ goed. Het verslag formuleert aanbevelingen op de methaanstrategie die de Europese Commissie vorig jaar presenteerde. Hilde Vautmans reageert op het landbouwluik van de strategie.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Methaan is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU. De landbouwsector is met 53% één van de belangrijkste bronnen van de Europese methaanuitstoot. We moeten de methaanemissies uit de veeteeltsector verder blijven reduceren, maar laat het duidelijk zijn: een afbouw van de veestapel is niet dé wonderoplossing voor het klimaatvraagstuk of hét antwoord om de doelstellingen uit de Green Deal of het Akkoord van Parijs te verwezenlijken. Zo duwen we de landbouwproductie bovendien buiten Europa. Daarom is het belangrijker én efficiënter om te investeren in nieuwe technologieën, bedrijfsvoering, renovatie en de ondersteuning van onze boeren in het maken van ‘slimme’ keuzes.”
 
“Uit studies blijkt bijvoorbeeld dat de methaanuitstoot bij vee tot 30% verminderd kan worden door aangepaste voeding. Dit in combinatie met het fokken en houden van bepaalde rassen kan in grote mate bijdragen aan de methaanreductie in de landbouwsector. Dubbeldoelrassen bijvoorbeeld, die niet alleen als melkvee kunnen worden gebruikt maar nadien ook als vleesvee, hebben een lagere methaanuitstoot. Ook onderzoek naar het koolstofvastleggingspotentieel van grasland is een belangrijke piste om de uitstoot in de veeteelt aanzienlijk reduceren. Het is dus geenszins een of-ofverhaal maar een en-enverhaal, waarin we alle mogelijke factoren die een bijdrage kunnen leveren tot een vermindering van de uitstoot inventariseren en zoeken naar oplossingen”, besluit Vautmans.
 

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer