Na de plaatselijk tot 200 millimeter neerslag binnen 48 uur moeten veel telers wel hun aardappelen en uien afschrijven.
Vooral lager gelegen delen van uien- en aardappelpercelen zijn zwaar getroffen. Die gedeelten staan nog steeds onder water. Deze gevoelige gewassen mogen normaliter niet langer dan 24 uur onder water staan. Aardappelen rotte in de grond en als de grond opdroogt, worden ze als het ware gebetonneerd, ze krijgen geen zuurstof om zich verder te ontwikkelen.
Veel schade ook door legering aan vlas, tarwe, gerst, ook maïs, suikerbieten, bonen, wortelen, erwten, ... zien zwaar af. Van sommige tuinbouwgewassen is dit al goed merkbaar in de opbrenstverliezen.
Aardappelnoteringen schieten omhoog
Momenteel is de rooi van vroege aardappelen aan de gang.
De aardappeltermijnmarkt van april 2022 maakte deze week een prijssprong met een uiteindelijke slotprijs van 18,10 euro. In de afgelopen maand bewoog de aardappeltermijnmarkt in een bandbreedte van 16,00 euro tot 19,00 euro.
Donderdag maakte de aardappeltermijnmarkt van april 2022 een prijssprong. De markt opende op 17,50 euro om vervolgens te stijgen tot 18,30 euro met een uiteindelijke slotprijs van 18,10 euro. Daarmee reageerde de markt op de vaste fysieke markt van de vroege aardappelen. Belgapom kwam vrijdag met een verhoging van 5,00 euro op het bord en noteerde 20,00 euro.
In de afgelopen maand bewoog de aardappeltermijnmarkt in een bandbreedte van 16,00 euro tot 19,00 euro. De markt werd gekenmerkt door lage handelsvolumes. Meestal neemt de termijnmarkt een duidelijke richting aan het einde van de maand juni. Dit seizoen loopt het anders en nemen veel deelnemers een afwachtende houding aan. De openstaande positie is relatief laag, maar de afgelopen week nam de handelsinteresse weer toe en is steeg deze tot 3.172 (+206) contracten.
Lagere opbrengsten
De termijnmarktprijs vindt steun in het kleinere areaal aardappelen in NW-Europa. De 494.068 ha zijn 5 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Daarnaast is sprake van uitbreidingen van de industrie en bevinden zich een laag aantal knollen onder de planten. Het is wel ‘aardappelweer’ en dat geeft gewicht aan de andere kant van de prijsbalans. Proefrooiingen wijzen op een langzame ontwikkeling van het vroege aardappelgewas met momenteel opbrengsten van ongeveer 7 ton/ha (Anosta) tot 9 ton/ha (Amora) onder het meerjarig gemiddelde. Ook de latere rassen lopen achter op schema. De productie van het loof is uitstekend, maar lijkt ten koste te gaan van het aantal knollen.
De areaaldaling van de aardappelen in België tot 8% en de vele verloren hectares door de overstromingen en het 'plaagweer' zullen de prijs verder omhoog stuwen.
Sofie Scherpereel, landbouwexpert
VTM nieuws