Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 jun 2021 15:49 

Melkveehouders krijgen inzicht in antibioticagebruik dankzij benchmarkrapport


Vanaf eind 2018 werd de verplichte registratie van antibiotica-houdende dierengeneesmiddelen op melkveebedrijven opgenomen in het IKM-lastenboek. Eind mei 2021 stuurde AB-Register het tweede benchmarkrapport antibioticagebruik aan 3080 melkveehouders die hiervoor hun volmacht (dierbezetting) hebben verleend op het portaal van AB-Register. Dit rapport geeft een overzicht van het antibioticumgebruik op het bedrijf en is gebaseerd op de registraties van 2020 in AB-Register. Wat is het nut van dit rapport?

Benchmarkrapport 

Het benchmarkrapport is in eerste instantie belangrijk voor jou als melkveehouder om meer inzicht te krijgen in je antibioticagebruik. We raden aan om de resultaten in het rapport te bestuderen, omdat er mogelijk foutjes geslopen zijn in de registraties (bv. toewijzing aan verkeerde diercategorie, …) en dus ook in het benchmarkrapport. Het voorbije jaar zijn er initiatieven genomen om deze zo veel mogelijk te beperken. Bespreek het rapport ook met jouw bedrijfsdierenarts, die er ook inzage in heeft. 

Het benchmarkrapport drukt het antibioticagebruik uit aan de hand van het kengetal BD100. Dit getal is het aantal dagen op 100 dat de runderen worden behandeld met antibiotica. Per melkvee-diercategorie die aanwezig is op het beslag, wordt er een gemiddelde BD100 voor het jaar 2020 berekend. 

De gemiddelde BD100 van jouw bedrijf wordt weergegeven in een figuur, waarop aan de hand van kleuren (rood, oranje, groen) de benchmarking zichtbaar gemaakt wordt. Om het antibioticagebruik voor elke diercategorie te kunnen inschatten, wordt de BD100 van ieder bedrijf vergeleken met twee grenswaarden, P50 (gemiddelde) en P90 (10% grootste verbruikers), die bepaald worden op basis van de resultaten van alle IKM-beslagen samen. In onderstaand figuur zie je een fictief voorbeeld van een benchmark.

 

 

Volmacht dieraantallen verlenen 

Om de benchmarkrapporten te kunnen opmaken, zijn de dieraantallen en verdeling over de diercategorieën van elk melkveebedrijf noodzakelijk. Ondertussen hebben 3080 melkveehouders hiervoor hun volmacht gegeven. Voor melkveehouders die dit nog niet gedaan hebben, is het aangewezen om dit alsnog te doen zodat ook zij in de nabije toekomst een rapport kunnen ontvangen. Dit kan door in te loggen op www.abregister.be. In de toekomst zal bij IKM-audits de opvolging van de AB-registratie in AB Register ook verder verscherpt worden. 

 

 

 

Heb je nog vragen? 
Neem dan contact op met: 

  • AB-register (tel. 02 552 81 19, e-mail: helpdesk@abregister.be) voor technische vragen zoals problemen met aanmelden, registraties of lotgegevens, verschaffers en volmachten. 

  • IKM-Vlaanderen (tel. 078 15 47 10, e-mail: info@mcc-vlaanderen.be) voor inhoudelijke vragen zoals verplichtingen lastenboek/wetgeving, controles en mogelijke sancties, aanpassingen van bedrijfsgegevens.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer