Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 mei 2021 08:31 

Mei verzopen: groeiachterstand


De laatste dagen van mei verlopen uiterst nat, waardoor landwerk opnieuw uitgesteld moet worden tot - waarschijnlijk - in juni. Op veel plaatsen is deze maand de dubbele hoeveelheid neerslag gevallen dan wat gemiddeld is. Vochtreserves zijn daardoor meer dan aangevuld.

Het zuidwesten en zuidoosten zijn deze maand relatief de droogste gebieden in ons land. In het westen en noorden viel in de eerste 25 dagen van mei al een fikse hoeveelheid regen. Soms gaat het om zeer lokale en heftige buien die naast regen ook hagel meebrengen. Meerdere gebieden in Friesland en de Noordoostpolder zijn al een aantal keren getroffen door zulke buien.

De kaart van Hetweeractueel laat een heel aantal plekken zien waar meer dan 100 millimeter is gevallen. Er zijn uitschieters bij van 130 millimeter. Gemiddeld valt er 56 millimeter neerslag deze maand. Ook is het nog steeds te koud voor de tijd van het jaar en dat is goed zichtbaar in de trage ontwikkeling van de gewassen.

Zo hebben de suikerbieten nog heel wat in te halen voor ze op de langste dag dicht staan. Wintertarwe staat normaal eind mei in de aar, maar dit jaar is daar geen sprake van. De wintergerst staat nog maar net in de aar. Op de meeste plekken zijn de gewassen zo'n 3 weken later. Vooral omdat het de laatste 2 jaar steeds erg warm was in het voorjaar, zijn de verschillen groot.

Voor de aardappelen die nog moeten worden gepoot, is het voorlopig wachten. Pas in juni kunnen de werkzaamheden worden hervat, gezien de verwachtingen nu. In Noord-Nederland moet nog steeds een kleine 10% worden gepoot. Vooral pootaardappelen langs de Waddenkust maar ook voor een deel zetmeel- en consumptieaardappelen in het noordoosten. In Noord-Holland moet eveneens nog een klein deel worden gepoot. In de Noordoostpolder is afgelopen week sporadisch nog wat gepoot. Het werk is daar nagenoeg afgerond.

Melkveehouders hebben de dagen rond Hemelvaartsdag gebruikt om de eerste snede gras binnen te halen. Die gok pakte achteraf meestal goed uit, al viel er plots ook een lokale bui. Met regen is er vooral in het oosten ingekuild rond die tijd. Daardoor wordt ook melding gemaakt van broei in de pas aangelegde kuilen. Voor een deel staat de eerste snede nog op het land, die inmiddels topzwaar is geworden en plat gaan liggen door de vele regen. Kijkend naar het weerbericht, dan kunnen de maaiers eind deze week waarschijnlijk het land weer in op de plekken waar niet al teveel regen is gevallen.

Vanaf vrijdag 28 mei gaat de temperatuur eindelijk weer iets oplopen naar zo'n 20 graden. De zon komt terug en de regen verdwijnt. Dat is althans wat de verwachtingen nu laten zien. We krijgen een stabieler weertype zodat hopelijk de landwerkzaamheden snel hervat kunnen worden. Voor akkerbouwers moet de grond eerst een aantal dagen uitzakken. Veel wind wordt niet voorspeld. Omdat de gewassen wel doorgroeien – en niet te vergeten het onkruid – is het een hele uitdaging om droge momenten op te zoeken. Zo moeten de meeste aardappelen nog worden gefreesd en is ook de onkruidbestrijding in bieten en uien moeilijk.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer