Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 mei 2021 15:24 

Vis­se­rij­rap­port 2020 (VIRA)


Het tweejaarlijkse Visserijrapport (VIRA) is aan zijn vierde editie toe als apart boek. Het VIRA is uitgegroeid tot een standaardwerk dat de actuele cijfers en feiten over de visserij bevat. Het rapport is bestemd voor al wie visserij en visserijbeleid op de voet volgt, maar is ook toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in de sector.

Bestanden beschikbaar voor download:
Rapport (2206.4 Kb)

Het Visserijrapport 2020 is opgebouwd rond vier sleutelbegrippen: verandering, voedseleconomie, verbinding en veerkracht.

  • De sector is de afgelopen decennia sterk geëvolueerd en is nog altijd voortdurend in beweging. België heeft een kleine vissersvloot die in twintig jaar tijd bijna gehalveerd is, maar de aanvoer blijft op peil door grotere, performantere vaartuigen. Economische en sociale duurzaamheid moet vandaag hand in hand gaan met ecologische duurzaamheid.
  • De zeevisserij maakt deel uit van het agrovoedingssysteem en van de blauwe economie, die alle economische activiteiten omvat die verbonden zijn aan oceanen, zeeën en kusten. Ook al is de sector klein, op lokaal vlak vertegenwoordigt de visserij een niet te verwaarlozen economisch belang. Bovendien creëert de sector indirecte omzet en tewerkstelling op het land, bij veilingen, verwerkende industrie, handel en toeleveranciers.
  • De visserij moet zich aanpassen aan de actuele noden en wensen van de maatschappij. Tegelijk kan de sector ook actief inspelen op trends en kansen creëren door innovatie en nieuwe verkoopstrategieën om de consument aan zich te binden.
  • 2020 was door de coronacrisis en de dreiging van de Brexit een op alle vlakken ongewoon jaar. De visserij en haar aanverwante sectoren staan voor een grote uitdaging en moeten zich met gebundelde krachten en met sterke partnerschappen door de transitie loodsen.

Tussen de hoofdstukken reserveren we plaats voor drie portretten van sectorvertegenwoordigers: een reder met nieuwbouwplannen, een dataonderzoeker en visser en een veilingdirecteur. Zij vertellen hun verhaal. Hoe zijn ze in de sector terechtgekomen? Waarop hebben ze zich toegelegd? Wat is er voor hen de laatste jaren veranderd? Hoe zien ze hun rol in de agrovoedingsketen en de maatschappij? Hoe hebben ze de coronacrisis en de onzekerheid rond de Brexit beleefd? Wat zijn hun plannen voor de toekomst? De portretten tonen de diversiteit van de sector en het ondernemerschap van de visser van vandaag.



  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer