Tijdelijke werkloosheid is al sinds de start van de coronacrisis het zwaartepunt van het federale steunpakket. Nu de niet-medische contactberoepen nog eens voor minstens 4 weken de deuren moeten sluiten en niet-essentiële handelszaken enkel op afspraak mogen werken, zullen opnieuw meer werkgevers er hun toevlucht toe nemen. Tot en met 30 juni 2021 kan dit via de vereenvoudigde procedure.
Enkele aandachtspunten:
Kinderopvang tijdens paasvakantie of wegens schoolsluiting
Sinds 1 oktober 2020 hebben werknemers ook recht op coronawerkloosheid wanneer hun kind niet naar de school, opvang of het centrum voor opvang voor personen met een handicap kan gaan door corona. Dit wordt nu uitgebreid naar ouders met opvangproblemen tijdens de extra week paasvakantie of omdat een jeugdkamp in het water valt. Zij moeten wel een bewijs van de schoolsluiting of kampannulatie bezorgen. Ook als de kleuterschool of crèche oproept om niet te komen of als ze staken, is dat een geldige reden voor tijdelijke werkloosheid.
Wat met halve dagen tijdelijke werkloosheid?
Er bereiken ons heel wat vragen over de mogelijkheid om halve dagen tijdelijke werkloosheid in te roepen. Die maatregel was al aangekondigd en wordt vermoedelijk vanaf midden april van kracht, maar enkel voor werknemers van dienstenchequebedrijven en schooltransport. Voor alle anderen blijft de regel: tijdelijke werkloosheid kan enkel voor een volledige dag ingevoerd worden.
Wie betaalt Paasmaandag?
Valt de feestdag in de periode van 14 dagen volgend op de aanvang van de schorsing wegens overmacht, dan krijgt je werknemer zijn loon doorbetaald. In dat geval laat je de feestdag gewoon staan en hoef je geen werkloosheid te boeken. Voor feestdagen die vallen na de eerste 14 dagen van de schorsing moet je geen loon betalen. Die vallen ten laste van de RVA. Lees in de corona-FAQ wat te doen in geval periodes van werk worden afgewisseld met tijdelijke werkloosheid.
Opgelet!
Overweeg je je werknemers tijdelijk werkloos te stellen? Dan ontvangen ze een werkloosheidsuitkering, maar dit kan gevolgen hebben op het nettoloon en de fiscale eindafrekening. Naargelang hoeveel bedrijfsvoorheffing er werd ingehouden, zal die impact groter of kleiner zijn.
|