Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 mrt 2021 08:03 

Impactstudie over de uitfasering van de zoogkoeienpremie


Vraag om uitleg over de impactstudie over de uitfasering van de zoogkoeienpremie van Ludwig Vandenhove aan minister Hilde Crevits

De voorzitter

– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.

De heer Vandenhove heeft het woord.

Ludwig Vandenhove (sp·a)

De vakgroep Vleesvee van de BB heeft onlangs een oproep gedaan om een impactstudie te maken over de gevolgen van de uitfasering van de zoogkooienpremie. Tijdens de hoorzitting over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) was iedereen het erover eens dat de gekoppelde steun enorm belangrijk is voor veehouders en dat veel bedrijven niet kunnen overleven zonder deze steun. Ook werd er opgemerkt dat de keuze voor graslanden vanuit ecologische hoek een heel belangrijk element kan zijn.

Er werd onder meer voorgesteld om vooral te focussen op wat het houden van koeien kan betekenen voor het aanhouden van permanente graslanden en dit rechtstreeks als milieudoelstelling te ondersteunen. Zo kan het beheer ook vanuit een eenduidig perspectief worden aangepakt. Ongeveer een derde van ons totale landbouwareaal is grasland, en het is cruciaal dat we dit grasland goed onderhouden voor koolstofopslag, erosiebestrijding en biodiversiteit. Op deze manier kunnen de landbouw en de natuur worden samengebracht. Eerder stelde ik ook al een aantal vragen over de uitfasering van de zoogkooienpremies tegen 2027, zowel mondeling als schriftelijk.

Minister, houdt u vast aan de deadline van 2027, die in het Vlaams regeerakkoord staat? Wat is uw reactie op de oproep van de belangenorganisatie van de vleesveehouders? Overweegt u een studie zoals gevraagd of een evaluatie in de een of andere vorm? Deelt u hun mening of hebt u aanwijzingen dat door de uitfasering van de zoogkooienpremies heel wat vleesveehouders dreigen af te haken? Over welke aantallen zou het gaan? Aan welke duurzame alternatieven voor de specifieke doelgroep van bedrijven met gekoppelde premies zoals voorzien in het regeerakkoord, denkt u? Ik kijk uit naar uw antwoord.

De voorzitter

Ik ook.

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Collega’s, ik kijk ook uit naar het antwoord, maar nog meer naar jullie reacties.

In het regeerakkoord is inderdaad opgenomen dat de uitfasering van de huidige gekoppelde steun voorzien is tegen 2027. Dat blijft ook het uitgangspunt bij het onderzoeken van de alternatieve mogelijkheden voor de vleesveesector om zowel de weggevallen inkomenssteun op te vangen als de klimaatdoelstellingen te realiseren waarvoor de betrokken veehouders inspanningen leveren.

Uit de cijfers blijkt dat in de periode 2007-2019 de zoogkoeienstapel een daling vertoonde van 24 procent, of gemiddeld 2 procent per jaar. Er zijn geen duidelijke aanwijzingen die me zouden laten veronderstellen dat die trend zich de komende jaren niet zou voortzetten. Echte gerichte studies inzake boeren die zouden afhaken door het uitfaseren van de zoogkoeienpremie hebben we niet, omdat we op zoek zijn naar een duurzaam alternatief om de weggevallen steun op te vangen.

Wel kunnen we uit een bevraging in het kader van het Convenant Enterische Emissies afleiden dat de verwachte daling in de komende jaren zou verdubbelen indien we de zoogkoeienpremie zonder werkbaar alternatief zouden afschaffen.

Op dit ogenblik zijn we in overleg met de stakeholders en kijken we voor de duurzame alternatieven vooral in de richting van maatregelen die inzetten op een grotere autonomie inzake eiwitvoorziening. Het zijn maatregelen die bijdragen aan de aanpassing aan de klimaatverandering en aan het bevorderen van duurzame ontwikkeling en efficiënt beheer van water, bodem, lucht of biodiversiteit.

Ziezo, collega, een kort antwoord, omdat we nog volop het overleg aan het voeren zijn. Maar er is me efficiëntie opgedragen door de voorzitter.

De voorzitter

Minister, dat mag u ook niet misbruiken, natuurlijk.

De heer Vandenhove heeft het woord.

Ludwig Vandenhove (sp·a)

Minister, uw antwoord is kort en relatief algemeen. Hebt u daar een timing voor? U wilt spreken met de stakeholders over duurzame alternatieven. Niemand kan daar tegen zijn. Wordt er vastgehouden aan de timing die in het regeerakkoord staat? Of wordt ze opgeschoven? In welke richting? Liefst naar voren, natuurlijk. Ook over de timing van die gesprekken en de alternatieven had ik graag iets meer uitleg gekregen.

Bart Dochy (CD&V)

Ik wil ook vragen om zeer zorgvuldig om te gaan met deze problematiek. Het gaat over de relatie tussen de rundveehouderij en het graslandbehoud. Maar ook het genetisch behoud van een aantal zuivere runderrassen is daaraan gekoppeld. De economische kwetsbaarheid van deze sector is bijzonder groot, waardoor de impact van een aanpassing van deze premie met zeer veel zorg moet worden bekeken. Ik ben dus blij met een zekere voorzichtigheid, minister.

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

De gesprekken lopen op dit ogenblik. De timing is de timing van het regeerakkoord. De nieuwe GLB-regeling gaat in principe van start in 2023. Die alternatieven zullen dus ook binnenkort duidelijk moeten worden.

Ik deel wel de zorg van de voorzitter, dat we hier zeer doordacht mee moeten omgaan. Het EU-kader ligt ook nog niet volledig vast. We zijn nog naar die alternatieven aan het zoeken.

Het is dus niet omdat het een kort antwoord was dat het geen bezorgd antwoord was. We werken er naarstig aan door, maar we zijn in dezen nog wat zoekende.

De voorzitter

De heer Vandenhove heeft het woord.

Ludwig Vandenhove (sp·a)

Het is inderdaad niet omdat het antwoord kort is dat het geen bezorgd antwoord zou zijn. Het EU-kader, allemaal goed en wel, maar er moet iets gebeuren, laat dat duidelijk zijn. Ik vind niet dat we ons kunnen blijven verstoppen achter het EU-kader. Dat was ook het antwoord op vroegere vragen. Het is duidelijk, gezien de huidige problematiek op het vlak van milieu en klimaat, dat er iets moet gebeuren. Europa gaat ons niet dé oplossing brengen. In die zin kijk ik toch wel reikhalzend uit naar wat er de komende maanden op dat vlak gaat gebeuren.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer