Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 jan 2021 17:55 

Daniel Ryckmans nieuwe secretaris NEPG


Op 1 januari jl. is de NEPG op een nieuwe basis van start gegaan. De NEPG die tot 31 december een organisatie van 5 landen was (EU-05: B, D, F, GB, NL), begon op 1 januari zonder de Britse AHDB. Om verschillende redenen is AHDB gestopt met deelname aan de NEPG.

Victor Phaff uit Nederland trad eind december 2020 af als NEPG secretaris en wordt momenteel vervangen door Daniel Ryckmans uit België.
Victor Phaff was de 1ste secretaris van de NEPG en maakte ongetwijfeld de NEPG tot wat het nu is. Victor trad in 1999 toe tot de informele groep van sectorvertegenwoordigers en telers. Het was onder zijn leiding dat de NEPG haar officiële naam en logo kreeg, en later dankzij zijn inbreng, de officiële status van stichting.

Victor leidde geleidelijk de informele en vrije structuur naar een beter georganiseerde en gestructureerde instelling. De NEPG wordt nu beschouwd als een betrouwbare bron van informatie, niet alleen voor telers, maar voor de hele toeleveringsketen. In de afgelopen jaren hebben de media en onafhankelijke bedrijven steeds meer de NEPG-persberichten en -informatie opgenomen en afgewacht.

Op 1 januari werd een deel van de officiële leden van de stichting vernieuwd en aangesteld. In alfabetische volgorde zijn de officiële vertegenwoordigers van de stichting Guy Depraetere (ABS-vertegenwoordiger) uit België, Alain Dequeker (UNPT-vertegenwoordiger) uit Frankrijk, Michael Heintges (voor REKA Rheinland) uit Duitsland en Bert Timmermans (voor VTA) uit Nederland. Naast deze 4 landsvertegenwoordigers werden 2 andere bestuursleden aangesteld: Jaap Botma (VTA, NL) die de eerste officiële voorzitter is van de NEPG en Daniel Ryckmans als nieuwe NEPG-secretaris (Fiwap, B).

Jaap Botma, de huidige VTA-voorzitter, is de eerste NEPG-voorzitter die als zodanig wordt gekozen. Hij is officieel op 1 juli 2020 begonnen als voorzitter en zal deze functie nog minstens 12 maanden vervullen. Het idee om een permanente voorzitter te hebben is gekomen uit de gedachte om de secretaris te versterken en uit te zoeken hoe NEPG zich in de toekomst kan ontwikkelen.
Daniel Ryckmans werkt al meer dan 25 jaar voor de Fiwap in België. Hij begon als nieuwe NEPG-secretaris op 1 januari.

NEPG begint in een nieuw tijdperk
Het vertrek van Victor Phaff en de komst van Daniel Ryckmans vallen niet alleen samen met een nieuw decennium, maar ook dramatischer in een nieuwe periode voor aardappeltelers en de aardappelindustrie als geheel. Na meer dan 20 jaar van groei en ontwikkeling, zagen we in 2020 de hele aardappelwereld schudden als gevolg van Covid-19. Voor het eerst in decennia kan het aardappelareaal in 2021 flink dalen. Markten en prijzen kunnen nog maanden nodig hebben om volledig te herstellen.

Een deel van de ontwikkeling en activiteit van NEPG was te danken aan de behoeften van gespecialiseerde aardappeltelers die actief waren (en nog steeds zijn) op de vrije markt. In de komende maanden en jaren zal de rol van NEPG als "informatieverzamelaar" (vrije prijzen, contractprijzen en -voorwaarden, gebieds- en productiestatistieken, verwerkingsactiviteiten, import- en exportcijfers,...) van cruciaal belang blijven voor de telers in de hele EU-04.
De volgende organisaties zijn actieve leden van de NEPG (in alfabetische volgorde): ABS (B), FIWAP (B), FWA (B), PCA (B), REKA (D), UNPT (F) en VTA (NL).



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer