Daar waar Bintje 10 à 15 jaar geleden het belangrijkste aardappelras was in België, komt het areaal dit seizoen niet verder dan 10% van het totaal. De kwaliteitsproblemen en gevoeligheid voor doorwas dwong de frietindustrie om te zoeken naar een alternatief, welke werd gevonden in het ras Fontane. Toch heeft Bintje onder de Belgen haar status behouden als een van de beste frietaardappelen ter wereld. Het maakt dat frituristen en schillerijen nog altijd de voorkeur geven aan dit ras.
Aardappeltelers die dit ras telen, nemen daarentegen meer risico. Niet alleen omdat het ras gevoeliger is voor doorwas en kwaliteitsproblemen en gevoeligheid voor droogte, hitte en overvloedige regenval.
Deze week wordt nog veel neerslag verwacht in België, wat inhoudt dat rooien nog steeds niet aan de orde is. Volgens de insiders beginnen boeren en fabrieken inmiddels wat nerveus te worden. Ook met het oog op het feit dat de eindopbrengst van de 14 bemonsterde percelen van Fiwap en Carab niet verder komt dan 40 ton per hectare. De opbrengst is daarmee de op één na laagste van de afgelopen 10 jaar en vergelijkbaar met 2019. Alleen groeiseizoen 2018 scoorde lager.
Het is echter nog te vroeg om te concluderen dat er een tekort van Bintjes gaat ontstaan richting het einde van het seizoen. Doorgaans gaan de aardappelschilbedrijven rond april over op andere fritesrassen, al wordt dit zo lang mogelijk uitgesteld, omdat Bintjes de voorkeur hebben.
In de eerste helft van november komt Fiwap met een voorraadinventarisatie en daaruit moet blijken hoeveel Bintjes er minder zijn ten opzichte van oogst 2019. Pas dan kan een inschatting gemaakt worden of eind april haalbaar is.