Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 sep 2020 15:32 

BENEO verwerkt eerste oogst biologische cichorei in Oreye


BENEO heeft een lange traditie van samenwerking met lokale boeren voor de teelt van cichorei. De productiefaciliteit van het bedrijf in het Belgische Oreye zal nu als allereerste grootschalige eenheid prebiotische vezels uit biologische cichoreiwortel onttrekken.

BENEO, wereldleider op het gebied van gezonde ingrediënten, heeft zijn eerste commerciële biologische cichoreiwortelcampagne afgerond. Na een succesvolle oogst in de derde week van september gaat de faciliteit in Oreye nu van start met de verwerking van vezels uit biologische cichoreiwortel, in lijn met de groeiende vraag naar biologische voedingsingrediënten.
Sinds 1992 wint BENEO in Oreye prebiotische en natuurlijke vezels uit cichoreiwortel door middel van een zachte warmwater-extractiemethode. De productiefaciliteit speelt al ruim 130 jaar een sleutelrol binnen de landbouw in Oreye en kan terugblikken op een langdurige samenwerking met lokale boeren. Op dit moment hebben zo'n 700 boeren in de regio een cichoreicontract met BENEO.

Jean Franc, Agro-Manager bij BENEO, legt uit: “BENEO wil we de wereld van de beste ingrediënten voorzien. Cichorei is een zeer gezond en duurzaam gewas waaruit inuline en oligofructose worden gewonnen: natuurlijke vezels die een gezonde voeding ondersteunen. Door diversificatie in biologische producten blijft BENEO koploper binnen deze tak van de industrie. Hiermee spelen we in op de groeiende vraag van onze klanten wereldwijd.”
BENEO heeft een ruime ervaring in de levering van duurzaam geteelde en volledig traceerbare natuurlijke cichoreiwortelvezels. De diversificatie in biologische producten brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van landbouw en productie. Een daarvan is de vereiste dat er een duidelijke scheiding moet zijn tussen de productie van conventionele inuline en biologische inuline. Daarom kan het productieproces niet alternerend, maar enkel opeenvolgend plaatsvinden.
BENEO koopt biologisch gecertificeerde cichoreiwortel aan bij lokale boeren die houder zijn van een bio-certificaat. De uiteindelijk verkregen cichoreiwortelvezel wordt vervolgens in de faciliteit in Oreye gecertificeerd door de certificeringsinstantie Certisys.
“We hebben besloten om de campagne dit jaar te starten met de biologische oogst simpelweg omdat er zoveel van de biologische variant voorhanden was. Voor conventionele cichoreiwortel is meer tijd nodig, waardoor het mogelijk te laat wordt om de biologische wortel te oogsten. Door de vereiste opsplitsing van het productieproces zou het inefficiënt zijn om de conventionele campagne te onderbreken voor de verwerking van een – in verhouding – relatief kleine biologische oogst ”, aldus Jean Franc. “Daarnaast moet het biologische gewas later gezaaid worden. Als gevolg van de kortere groeitijd wordt de oogst van biologische cichorei per hectare lager ingeschat dan bij de conventionele gewassen. Een feit dat we dit eerste jaar aanvaarden.”

De productie van biologische cichorei vraagt om intensief handmatig wieden. De biologische teelt brengt daarom hogere operationele kosten voor de boer met zich mee, zowel organisatorisch als op het vlak van beschikbare arbeidskrachten. “Aangezien biologische cichorei zonder gewasbeschermingsmiddelen wordt geteeld, is het belangrijk dat de boeren de groei van onkruid zoveel mogelijk tegengaan”, legt Franc uit.
Dankzij de ervaring van het bedrijf op het gebied van biologische suikerbietenteelt, wordt er nauw samengewerkt met de cichoreiboeren om ook dit leerproces samen aan te gaan.
BENEO steunt de lokale boeren via de aankoop van een mechanisch wiedsysteem dat ze gedurende het groeiseizoen kunnen gebruiken. Alle partners beschikken daarnaast over een toegewezen agronoom gedurende de zaai-, teelt- en oogstfase. Bovendien ontvangen de boeren een eerlijke vergoeding en een premie voor het vroeg opleveren van hun oogst. Er werden transparante vaste-prijscontracten voor een volledige oogst overeengekomen tussen BENEO en zijn leveranciers om ervoor te zorgen dat de gehele oogst wordt aangekocht en verspilling dusdanig wordt voorkomen.

De oogst en de daaropvolgende verwerking van conventionele cichoreiwortelvezels in de faciliteit in Oreye zal zoals gebruikelijk plaatsvinden vanaf de derde week van september tot en met eind 2020.
De lancering van biologische inuline en oligofructose is een mooie aanvulling op het biologische gamma dat reeds bestaat uit biologische rijstzetmeel, dat wordt geproduceerd in de faciliteit in Wijgmaal.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer